Life

Regina de temut de la Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu mai avea curaj să se apropie de el

Cine era regina de temut de la Castelul Corvinilor. Nimeni nu mai avea curaj să se apropie de el. Care ar fi fost motivul.
01.06.2024 | 17:11
Regina de temut de la Castelul Corvinilor De ce nimeni nu mai avea curaj sa se apropie de el
Regina de temut de la Castelul Corvinilor. Sursa foto: Facebook, Wikipedia/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regina de temut de la Castelul Corvinilor, care a speriat pe toată lumea. Motivul pentru care nicio persoană nu mai avea curajul să se apropie de cetate.

Regina de temut de la Castelul Corvinilor. Nimeni nu avea curaj să se apropie de el

Elisabeta Szilagyi a rămas un personaj de temut în istoria Castelului Corvinilor din Hunedoara. Legenda este una care s-a păstrat de-a lungul secolelor.

ADVERTISEMENT

Construit la mijlocul secolului al XV-lea, de familia Huniazilor, Castelul Corvinilor servea ca reședință a familiei nobiliare, dar și ca fortăreață și centru de putere al regiunii Hunedoarei.

Cetatea rudimentară primită de la Huniazi, dăruită de regele Sigismund, a fost extinsă cu șapte turnuri, care sunt legate printr-o curtină. Patru dintre ele au forma circulară. Este vorba despre turnurile Capistrano, Toboşarilor, Buzdugan, Pustiu.

ADVERTISEMENT

Ioan de Hunedoara, guvernatorul Transilvaniei și general al armatei regatului Ungar, a început, aici, construcția capelei din castel, dar și a unei curtine susținută de contraforți uriași, care pornesc din albia râului Zlaști. Aceasta a fost realizată pentru a nu putea pătrunde asediatorii.

În 1456, Ioan de Hunedoara a murit, la puțin timp după bătălia istorică de la Belgrad. După aceea, castelul a fost transformat într-o cetate de lux, care putea fi comparată cu cele din vestul Europei.

ADVERTISEMENT

Soția acestuia, Elisabeta Szilagyi (1410 – 1483), a locuit la Castelul Corvinilor și a fost implicată în amenajarea acestuia. A fost considerată “mama eroină”, deoarece l-a ajutat pe Mattia Corvin să urce pe tronul Ungariei la numai 14 ani.

ADVERTISEMENT

Elisabeta Szilagyo a contribuit la amenajarea mai multor clădiri din ansamblul medieval. Amintirea ei a fost purtată de trei locuri din Castelul Corvinilor.

Aceasta s-a născut într-o familie nobiliară din Transilvania, de origine maghiară, și ar fi avut 20 de ani atunci când s-a căsătorit cu Ioan de Hunedoara. Au avut doi copii, Ladislau, născut în 1431, iar cel mic, Matia, născut la 24 februarie 1443.

Elisabeta a rămas cunoscută ca stăpâna unui castel de care nu mulți îndrăzneau să se apropie. O legendă în acest sens este cea a construirii capelei din Castelul Corvinilor.

De ce Elisabeta Szilagyi a rămas un personaj înfricoșător din istorie

În acel moment, Elisabeta ar fi dat un ordin care a speriat pe toată lumea. Aceasta a ordonat ca, dacă nu i-ar fi plăcut cum urma să arate balustrada capelei, meșterii care se ocupau de construirea ei urmau să fie decapitați.

Aceștia s-au speriat de vorbele Elisabetei, așa că au fugit pe ascuns din fortăreață, fără să mai termine lucrarea. Potrivit legendei, meșterii ar fi povestit tuturor cunoscuților despre ce a spus regina. Nimeni nu a mai venit să continue lucrarea, iar balustrada nu a mai fost terminată.

Mai există și o legendă a săpării fântânii, care se leagă tot de Elisabeta Szilagyi. Trei prizonieri turci au săpat fântâna. Ioan de Hunedoara le-a promis acestora că vor fi eliberați dacă vor găsi apă. Elisabeta nu a mai respectat, însă, promisiunea făcută de soțul ei și a decis ca aceștia să fie uciși.

“Prizonierii, animaţi de speranţa eliberării, sapă în stancă timp de 15 ani şi la 28 de metri adâncime reuşesc să găsească preţioasa apă. Numai că între timp Ioan murise, iar soţia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvântul dat de soţul sãu şi nu îi eliberează pe cei trei turci, hotărând să fie ucişi.

Prizonierii, ca ultimă dorinţă, cer permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripţie: ‘Apă ai, inimă nu’, ca un reproş pentru promisiunea făcută şi nerespectată”, au informat reprezentanții Castelului Corvinilor, potrivit adevarul.ro.

Inscripția aflată pe unul dintre contrafoții capelei învecinate, care a fost descifrată de Mihail Guboglu, se traduce în felul următor: “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Potrivit caracterelor vechi arabe din inscripție, aceasta ar fi datată la mijlocul secolului al XV-lea.

Elisabeta Szilagyi ar fi cea care a condus lucrările de înfrumusețare a Castelului Corvinilor. Turnurile și zidurile interioare ale construcției au fost pictate în secolul al XV-lea. În plus, ea ar fi cea căreia i se datorează frescele din castel.

În 1483, Elisabeta Szilagyi s-a stins din viață în împrejurări necunoscute. Aceasta a lăsat pin testament să fie moștenită de Ioan Corvin, copilul din flori al regelui Mattia Corvin.