News

Regina Elisabeta a II-a a împlinit 95 de ani! Cum arăta monarhul în tinerețe

21.04.2021 | 17:11
Regina Elisabeta a IIa a implinit 95 de ani Cum arata monarhul in tinerete
Regina Elisabeta a II-a a sărbătorit pe străzi finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a împlinit 95 de ani! Este născută pe 21 aprilie 1926 pe strada Bruton nr. 17 din Londra, fiind primul copil al ducelui şi ducesei de York. Interesant este că anul acesta, regina rămâne la Castelul Windsor în perioada doliului regal după moartea ducelui de Edinburgh. 

Este, de altfel, prima aniversare pe care suverana o petrece fără prinţul Philip. Regina nu va beneficia nici de tradiţionala paradă militară pentru a-şi sărbători aniversarea.

ADVERTISEMENT

Ceremonia a fost anulată pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei de coronavirus, conform unui anunț făcut de reprezentanții Palatului Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a, 95 de ani de viață

“Eu şi familia mea vă mulţumim tuturor pentru sprijinul şi bunătatea care ne-au fost acordate în aceste ultime zile.

ADVERTISEMENT

Suntem profund emoţionaţi şi continuăm să ne reamintim că Philip a avut un impact extraordinar asupra nenumăratelor persoane de-a lungul vieţii sale”, a scris regina în mesajul transmis de Palatul Buckingham cu ocazia zile sale de naştere.

Suverana era sărbătorită în mod tradiţional în iunie printr-o mare paradă militară în centrul Londrei, numită “Trooping the Colour” şi care aduna sute de militari şi mii de spectatori.

ADVERTISEMENT

Această ceremonie îşi are originea din timpul pregătorilor de război atunci când toate steagurile erau arătate soldaţilor cu scopul de a le recunoaşte în confuzia din timpul bătăliilor. Pentru a înlocui acest eveniment anual, se are în vedere o paradă la castelul Windsor, la 40 de kilometri vest de Londra.

Cum a ajuns Elisabeta regina Marii Britanii

Tatăl Elisabetei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care tânăra a devenit moștenitoarea prezumtivă. Elizabeth a avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial atunci când a servit în Serviciul Teritorial Auxiliar.

ADVERTISEMENT

În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021. Despre povestea de dragoste dintre cei doi FANATIK a scris AICI.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului. A domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii.

Este șefa de stat cu cea mai îndelungată funcție din istoria lumii, cel mai în vârstă monarh în viață, are cea mai îndelungată domnie a unui monarh actual și cea mai îndelungată funcție a unui șef de stat actual.

Regina, imagine excelentă printre supuși

În anii 1950, când era încă la începutul domniei sale, Elisabeta a fost descrisă drept o „regină de basm” plină de farmec. Tot în acei ani, tânăra regină încerca să impună o nouă viziune, o nouă imagine Casei Regale. De altfel, la sfârșitul anilor 1960, încercările de a înfățișa o imagine mai modernă a monarhiei au fost făcute în documentarul de televiziune Royal Family și prin televizarea investiturii prințului Charles în calitate de prinț de Wales.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Imaginea reginei Elisabeta a II-a a fost în general favorabilă de-a lungul anilor. Conservatoare în îmbrăcăminte, este bine cunoscută pentru paltoanele sale de culoare uni și pălăriile potrivite care îi permit să fie văzută cu ușurință într-o mulțime.

Este considerată regina organizațiilor caritabile fiind patroana a peste 600 de unități. De altfel, fundația Charities Aid a estimat că Elizabeth a contribuit la strângerea a peste 1,4 miliarde de lire sterline pentru patronatele sale în timpul domniei sale.

Câți bani are regina Elisabeta

Averea personală a Elisabetei a făcut obiectul unor speculații timp de mulți ani. Concret, deși trăim în 2021, nu există aproape nici o informație despre aceasta. În 1971, Jock Colville, fostul ei secretar privat și director al băncii sale, Coutts, a estimat averea la 2 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 28 de milioane de lire sterline în 2019.

Cu toate acestea, la diferență de aproape două decenii, Palatul Buckingham a numit estimări de 100 de milioane de lire sterline „extrem de exagerate”.

Se știe însă că în 2002, Elisabeta a moștenit de la mama ei o moșie în valoare de aproximativ 70 de milioane de lire sterline. Sunday Times Rich List 2020 a estimat averea ei personală la 350 de milioane de lire sterline, ceea ce ar situa-o pe locul 372 în topul celor mai bogate persoane din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT