News

Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani. Cu ce echipă ține cel mai longeviv monarh în viață, suporterii cui sunt și ceilalți membri ai familiei regale britanice

21.04.2020 | 12:06
Regina Elisabeta a IIa implineste 94 de ani Cu ce echipa tine cel mai longeviv monarh in viata suporterii cui sunt si ceilalti membri ai familiei regale britanice
Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani. Cu ce echipă ține cel mai longeviv monarh în viață, suporterii cui sunt și ceilalți membrii ai familiei regale britanice. Sursa foto: libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord împlinește astăzi 94 de ani. Cel mai longeviv monarh în viață din lume a urcat pe tron în 6 februarie 1952. Suverana „patriei fotbalului” nu putea să nu aibă o echipă favorită. Cu cine ține Regina Elisabeta a II-a, dar și ceilalți membrii ai familie regale britanice, aflați din rândurile următoare.

Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani. Cu ce echipă ține cel mai longeviv monarh în viață, suporterii cui sunt și ceilalți membri ai familiei regale britanice

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut pe 21 aprilie 1926, la Londra, prima din cele două fiice ale Prințului Albert, Duce de York la vremea aceea, viitorul rege George al VI-lea, și al Ducesei de York , Elisabeth Bowes-Lyon.

ADVERTISEMENT

A devenit Regina Elisabeta a II-a pe 6 februarie 1952, fiind astăzi cel mai longeviv monarh în viață din lume. Are și cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit, depășind-o pe Regina Victoria (63 de ani și 216 zile, de la 20 iunie 1837 la 22 ianuarie 1901), pe 9 septembrie 2015.

Regina Elisabeta a II-a a domnit mai mult decât cei 4 precursori ai ei pe tron la un loc: Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea. Și-a sărbătorit jubileele de Argint (25 de ani de domnie), de Aur (50 de ani de domnie) și de Diamant (60 de ani de domnie) în 1977, 2002 și respectiv 2012.

ADVERTISEMENT

Preferințe fotbalistice diferite de la mamă la fiu

Este greu de crezut că există vreo persoană născută și crescută în patria fotbalului să fie paralelă cu cel mai răspândit joc sportiv din lume. Evident că nu putea face excepție nici regina în ceea ce privește Sportul Rege.

Deși s-a presupus multă vreme că Regina Elisabeta a II-a ar fi simpatizat pe Arsenal, presa din Insulă a dezvăluit că formația preferată a suveranei este West Ham United, potrivit goal.com. Și asta încă din anii ’60! Un alt suporter „la nivel înalt” al lui West Ham este fostul președinte american Barack Obama.

ADVERTISEMENT

„Ciocănarii” din estul Londrei se află pe locul 16 în Premier League după 29 de etape disputate înaintea întreruperii campionatului din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, la începutul celei de-a doua decade din luna martie.

Fiul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Charles, este suporterul echipei Burnley, fapt confirmat în anul 2012, când a fost principalul „motor” al unor acțiuni de caritate pentru sprijinirea clubului respectiv.

ADVERTISEMENT

„Burnley a trecut prin niște momente foarte provocatoare și am încercat să găsesc cele mai potrivite modalități de a ajuta la regenerarea, la ridicarea aspirațiilor și a stimei de sine a clubului pe care îl simpatizez” – Prințul Charles

Clubul din orașul cu același nume, Burnley, din nord-vestul Angliei, aflat acum pe locul 10 în Premier League, i-a oferit atunci Prințului Charles un loc de VIP pe viață în tribuna oficială a stadionului „Turf Moor”.

Rivalitate fotbalistică în familia Prințului William. Kate ține cu altă echipă decât cea preferată de soțul său

Nepotul Reginei Elisabeta a II-a și cel mai mare al Prințului Charles, Prințul William este cel mai activ membru al familie regale în lumea sportului, în general, și a fotbalului în special.

În anul 2006, Ducele de Cambridge a devenit președintele Asociației de Fotbal engleze (FA), iar din 2007 este „patron vice-regal” al Uniunii Galeze de Rugby (WRU) și președintele Asociației de Înot a Școlilor Engleze.

Fan declarat al lui Aston Villa, Prințul William a fost văzut la multe meciuri ale favoriților, cu care ține din copilărie, de când a fost dus prima dată pe stadionul „Villa Park”

„Leii” din Birmingham, West Midlands, al doilea oraș ca mărime din Anglia, n-o duc prea bine în această ediție de campionat, fiind pe locul 19, penultimul, în Premier League după 29 de etape.

Soția Prințului William, Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, nu-i împărtășește soțului „microbul„ fotbalistic, preferata sa fiind Chelsea, fapt aflat în 2015, când, la o acțiune caritabilă la un cămin de copii, a fost „desconspirată de un puști de… 5 ani! Fan și el, bine-nțeles, al „albaștrilor” de pe „Stamford Bridge”, acum pe locul 4 în Premier League.

Prezent la multe meciuri din prima ligă engleză, dar mai ales la finalele FA Cup, Prințul Harry, fiul mai mic al Prințului Charles, încă Duce de Susexx după ce a părăsit comfortul casei regale, a păstrat o mare discreție în legătură cu echipă favorită. Singurul indiciu, cât de cât, al posibilei sale preferințe este o declarație a sa de acum 5 ani, când a „scăpat” faptul că „majoritatea membrilor familie regale sunt fani ai lui Arsenal”.

  • 68 de ani, 3 luni, 2 săptămâni și… 1 zi a domnit Regina Elisabeta a II-a a Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord până pe 21 aprilie 2020
  • 16 state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, sunt „sub domnia” reginei Elisabeta a II-a: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis
  • 73 de ani au trecut de când Regina Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu Prințul Filip, Duce de Edinburgh, fost prinț al Greciei și a Danemarcei
  • 523 de milioane de lire sterline este averea personală estimată a Reginei Elisabeta a II-a
ADVERTISEMENT