Life

Regina Elisabeta a II-a, un adevărat fashion-icon. De ce a fost atât de apreciat stilul ei

Regina Elisabeta a II-a s-a remarcat de-a lungul celor 70 de ani de domnie și din punct de vedere vestimentar.
09.09.2022 | 13:49
Regina Elisabeta avea un stil propriu, extrem de apreciat. IImaginea alb-negru: de la încoronare, dreapta: în galben, la nunta Prințului William; în verde - apariția de acum trei luni de la Jubileu. Foto: hepta/ro/ Youtube
ADVERTISEMENT

Dincolo de rolul istoric, de momentele care au făcut înconjurul lumii, fie că era pusă pe glume în seama personalităților cu care s-a întâlnit sau, dimpotrivă, ceva mai sobră, Regina Elisabeta a fost, de departe, un adevărat fashion-icon!

Regina Elisabeta a II-a a făcut istorie și în modă!

Stilul Reginei a suferit destul de multe schimbări de-a lungul celor 7 decenii de gestionare a tronului. De la tânăra prințesă devenită majoră în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial până la noul ei statut, aceasta a trecut prin niște schimbări destul de importante din punct de vedere vestimentar.

ADVERTISEMENT

Regina a știut să jongleze cu alegerile sale în materie de haine și, pe măsură ce a înaintat în vârstă, aceasta a prins tot mai mult curaj să poarte anumite ținute.

A fost apreciată în primul rând pentru că îndrăznea să se îmbrace colorat, chiar și la 90 de ani. Din piesele must-have, nelipsite din garderoba Majestății Sale, putem enumera sute de pălării, taioarele impecabile, lucrate la dungă și, nu în ultimul rând, broșele și cerceii.

ADVERTISEMENT

Norman Hartnell i-a făcut rochia de mireasă, brodată cu 10.000 de perle

Garderoba Reginei a fost susținută dintotdeauna de câteva elemente de bază precum pantofii clasici eleganți ori gențile negre marca Launer.

Primii ani ai Reginei pe tron au fost definiți de piese create de designeri ai Curții Regale, Norman Hartnell și Hardy Amies. În ultimii ani a vrut să facă anumite schimbări. A apelat la o confidentă pricepută în materie de styling, pe nume Angela Kelly.

ADVERTISEMENT

Dincolo de culori și designeri personali, Regina a fost dintotdeauna atentă la detalii. Un exemplu care confirmă asta este rochia de mireasă pe care a purtat-o la nunta cu Philip, în luna noiembrie a anului 1947. Rochia, creată de Norman Hartnell, a atras atenția datorită celor peste 10.000 de perle brodate și inserțiile de cristale și paiete care au creat motive florale inspirate din tabloul „Primăvara” al lui Botticelli.

regina elisabeta rochie de mireasa
Regina Elisabeta, în rochie de mireasă, la nunta cu regretatul Philip, în 1947. Foto: hepta.ro

Tot cu Norman Hartnell a colaborat și pentru ziua încoronării, pe 2 iunie 1953. Acea creație a devenit, în timp, o adevărată piesă de muzeu. Este vorba despre o rochie din mătase albă, brodată cu emblemele florale ale țărilor din Commonwealth. În cadrul acelui moment-cheie, a fost acoperită cu o pelerină de catifea care s-a potrivit perfect cu Coroana Sfântului Eduard, Coroana Oficială a Angliei. Ca încălțăminte, la încoronare a optat pentru niște sandale realizate de francezul Roger Vivier, din piele aurie. Tocurile erau împânzite cu rubin.

ADVERTISEMENT
regina elisabeta încoronare
Regina Elisabeta a II-a, la încoronarea din 1953. Foto: hepta.ro

Bijuteriile moștenite de la bunici, purtate în ocazii speciale

Una dintre culorile preferate ale Reginei a fost mereu galbenul. Este culoarea pe care a pariat la nunta ducilor de Cambridge, care a avut loc pe 29 aprilie 2011.

Nuanțele pastelate cum ar fi liliacul sau rozul deschis au jucat, de asemenea, un rol important în dressingul Majestății Sale, mult mai mult decât consacratul albastru regal sau vișiniul. În 1973, cu ocazia nunții fetei sale Ana cu călărețul Mark Philips, Regina s-a îmbrăcat într-o altă piesă de muzeu. Aceasta purtase o haină din satin, atent finisată, de culoare albastră, cu guler și rever plus nasturi în formă de romb.

regina elisabeta
Stânga: Regina, purtând mănuși în cadrul Jubileului de acum câteva luni; Dreapta: Captură din discursul purtat la începutul pandemiei de coronavirus. În imagine se poate vedea broșa moștenită de la bunica ei paternă, Maria de Teck. Foto: Youtube BBC

Bijuteriile reprezentau o altă slăbiciune a Reginei. Majestatea Sa a ținut foarte mult la piesele primite de la bunicii ei, pe care le-a purtat în repetate rânduri, în diferite ocazii.

A tot scos în evidență un colier din perle dispuse pe trei rânduri, primit în dar de la bunicul ei, Regele George al V-lea. De asemenea, la începutul lunii aprilie 2020, când lumea se afla în plină criză a coronavirusului, la discursul ei istoric a purtat o broșă turcoaz înconjurată de diamante care i-a aparținut bunicii paterne, Maria de Teck.

Majestatea Sa s-a stins din viață la 96 de ani

Regina avea și 70 de perechi de mănuși de diferite culori, realizate din bumbac. Motivul pentru care nu se despărțea de mănuși nu are legătură cu eleganța, ci e vorba de ceva mult mai practic. Majestatea Sa voia să nu ia contact cu germeni și bacterii ori cu murdăria.

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani joi, 8 septembrie 2022. Aceasta a închis ochii definitiv la Castelul Balmoral, în Scoția.

ADVERTISEMENT