News

Regina Elisabeta II împlinește 94 de ani. Imagini inedite din tinerețea monarhului britanic

21.04.2020 | 15:51
Regina Elisabeta II implineste 94 de ani Imagini inedite din tineretea monarhului  britanic
ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 94 de ani, fiind cel mai în vârstă monarh din lume în acest moment. Totodată, cu cei 68 de ani de domnie, regina deține și recordul privind cea mai  lungă perioadă de când se află pe tronul Regatului Unit.

O familie longevivă

În cei 94 de ani de viață, Elisabeta a II-a a trecut prin experiența celui  de-al doilea război mondial, a Războiului Rece și intrarea într-un nou mileniu. Regina Angliei are șanse să devină la fel de longevivă ca și mama ei, care se numea tot Elisabeta, care a trăit până la 102 ani.

ADVERTISEMENT

Întreaga sa viață a fost documentată de fotografii care au surprins-o în diverse ipostaze încă din primii ani de viață.

 

Fotografia de mai sus a fost realizată în 1930, când Elisabeta avea doar patru ani, iar pe tronul Marii Britanii se afla încă bunicul său, George V. Pentru  a o înveseli în timpul sesiunii foto, fotograful de atunci al Casei Regale și-a lipit monede de nas și de frunte, fapt care explică zâmbetul larg al viitoarei regine.

ADVERTISEMENT

Fotografie realizată în 1937 în  care Elisabeta apare împreună cu tatăl său, regele George VI, și de mama sa, regina Elisabeta. Celalată fată din imagine este sora mai mică, prințesa Margaret, care a murit în 2002, la 72 de ani, cu aproape două luni înaintea mamei sale.

Imaginea a fost realizată tot în 1937, la încoronarea tatălui ei. Pe lângă părinții și sora sa, în fotografie, în centrul imaginii este bunica actualei regine, Mary (1867-1953), soția regelui George V.

ADVERTISEMENT

Elisabeta a devenit prima femeie din casa regală britanică ce s-a înrolat în armată. În  ultimul an de răzbboi, 1945, prințesa Elisabeta s-a înscris voluntar în Serviciul Teritorial Auxiliar, o ramură a armatei britanice.

Pe 20 noiembrie 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu prințul Philip de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, familie din care provin regii Danemarcei și ai Greciei. În calitate de prinț consort, Philip a primit titlul de duce de Edinburgh. Soțul reginei are acum 98 de ani.

ADVERTISEMENT

Între 1949 și 1951, cuplul princiar a locuit în Malta, unde Philip era ofițer pe distrugătorul Chequers al Flotei Regale. Philip a pus capăt carierei militare când starea de sănătate a regelui George VI s-a înrăutățit, iar Elisabeta a început să se pregătească pentru preluarea atribuțiilor regale.

Prințesa Elisabeta alături de președintele american Harry Truman, în octombrie 1951. Starea tatălui se agravase și în timpul turneului ei în Canada și Statele Unite, prințesa avea redactată deja declarația de accesiune la tron în cazul morții regelui.

Regina Elisabeta și prințul Philip  au împreună patru copii: Charles, prințul de Wales (n.1948), prințesa Anne (n.1950), prințul Andrew, duce de York (n.1960) și prințul Edward, conte de Wessex (n.1964). Imaginea de mai sus a fost realizată în 1952, regina apărând împreună cu prințul Charles la una din ferestrele palatului Balmoral.

Regina dând mâna cu actrița americană Raquel Welch la un eveniment cinematografic din 1966. În stânga imaginii poate fi văzut regizorul și actorul Woody Allen.

Fotografia a fost realizată pe 15 iunie 1978 la un dineu oferit în cinstea reginei de către Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitei de stat a acestuia în Marea Britanie. Elisabeta a fost nemulțumită de faptul că obligațiile sale oficiale i-au impus o întâlnire cu dictatorul român despre care a spus, într-un cadru privat, că ”are mâinile pătate de sânge”.

Foto: Hepta

ADVERTISEMENT