News

Elisabeta a II-a, de 70 de ani pe tronul Marii Britanii. Cum va fi marcat Jubileul de platină

Pe 6 februarie, Elisabeta a II-a devine primul monarh britanic care sărbătorește un Jubileu de platină, marcând o domnie de 70 de ani. Pe tot parcursul anului vor avea loc o serie de evenimente.
04.02.2022 | 18:26
Elisabeta a IIa de 70 de ani pe tronul Marii Britanii Cum va fi marcat Jubileul de platina
Este primul jubileu pe care regina îl va marca fără soțul său decedat anul trecut Foto: Wikipedia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
04-02-2022
16:26

Elisabeta a II-a, primul jubileu fără prințul Phillip

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va petrece la Sandringham ziua de duminică, atunci când devine primul monarh britanic care petrece șapte decenii pe tronul Regatului.

Va fi primul jubileu pe care Elisabeta a II-a îl va marca fără soţul ei, prinţul Philip, care a murit în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani.

Mamă a patru copii – Charles, Anne, Andrew şi Edward – şi având 8 nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson.

“Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri”, a declarat Robert Hazell, expert constituţional la University College London (UCL), relatează EFE preluată de Agerpres.

Deşi duminică se împlinesc 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, celebrările oficiale, cu festivităţi stradale şi o slujbă la catedrala Saint Paul din Londra, vor avea loc între 2 şi 5 iunie.

Palatul Buckingham a dezvăluit întreaga serie de evenimente organizate pentru a marca Jubileul de platină al Reginei din acest an.

Petreceri de stradă, un concert cu unele dintre „cele mai mari vedete de divertisment” din lume și șansa de a vedea casele Reginei de aproape fac parte din programul Jubileului, care va culmina cu un weekend de patru zile, între 2 și 5 iunie.

ADVERTISEMENT

Elisabeta a II-a de 70 de ani pe tronul Marii Britanii. Cum va fi marcat Jubileul de platină

Primul eveniment a început luni, cu un concurs de inventare a unei noi budinci pentru a sărbători domnia Reginei. Finaliștii vor fi evaluați de un juriu de experți care le include pe Mary Berry și Monica Galetti de la Masterchef.

Rețeta câștigătoare va fi pusă la dispoziția publicului, iar budinca va fi savurată la Big Jubilee Lunches în weekendul de sărbătoare națională.

ADVERTISEMENT

Pe 6 februarie, Regina va deveni primul monarh britanic care sărbătorește un Jubileu de platină, marcând o domnie de 70 de ani. Pe tot parcursul anului vor avea loc o serie de sărbători.

Ca și în cazul Jubileurilor de aur și de diamant ale Reginei, prima săptămână din iunie a fost aleasă pentru weekendul de sărbătoare națională, vara oferind o șansă mai bună de vreme bună decât luna februarie.

ADVERTISEMENT

Pentru a crea weekendul de patru zile, sărbătoarea de la sfârșitul lunii mai va fi mutată la 2 iunie și va fi creată o zi liberă unică suplimentară pe 3 iunie.

Nu este clar la ce evenimente va participa Regina. Ea a fost sfătuită de echipa ei medicală să se odihnească după o spitalizare peste noapte în octombrie.

ADVERTISEMENT

Majoritatea îndatoririlor jubiliare vor fi probabil date restului familiei, inclusiv moștenitorului tronului, Prințul de Wales, alături de soția sa, Ducesa de Cornwall.

Acest jubileu va fi primul al Reginei fără soțul ei, Ducele de Edinburgh, care a murit în aprilie anul trecut.

Ce se întâmplă și când?

Pe 10 ianuarie a început Concursul pentru budinca de platină (Platinum Pudding). Membrii publicului sunt invitați să creeze un preparat culinar pe care să-l dedice domniei Reginei.

Între 12 și 15 mai, peste 500 de cai și 1.000 de interpreți vor lua parte la un spectacol de 90 de minute la Castelul Windsor, ducând publicul într-o călătorie prin istorie de la Elisabeta I până în zilele noastre.

Prima zi a weekendului prelungit este joi, 2 iunie și va avea loc în întregime Trooping the Color pentru prima dată de la pandemie.

Vor participa peste 1.400 de soldați care defilează, 200 de cai și 400 de muzicieni. Biletele sunt disponibile pentru public începând din 17 ianuarie.

Tot în acea zi, farurile Platinum Jubilee vor fi aprinse în peste 1.500 de locații din Marea Britanie, Insulele Channel, Insula Man și teritoriile de peste mări ale Regatului Unit. Pentru prima dată, capitalele țărilor din Commonwealth vor aprinde și ele faruri.

Vineri, 3 iunie – a doua zi a weekendului de sărbătoare națională – va avea loc o slujbă de mulțumire pentru domnia reginei, la Catedrala Sf. Paul.

Sâmbătă, 4 iunie, va avea loc o petrecere la Palatul Buckingham, unde membrii publicului vor fi invitați să aplice pentru a participa la un concert live. Interpreții nu au fost încă numiți, dar este considerat că reunește unele dintre cele mai mari vedete ale lumii pentru a sărbători cele mai semnificative momente din timpul domniei de șapte decenii a Reginei. Înscrierea pentru rezidenții din Marea Britanie care-și doresc bilete va fi lansată în februarie.

Duminică, 5 iunie, oamenii din toată țara vor fi invitați să stea la masă împreună pentru a lua parte la Big Jubilee Lunch, cu petreceri stradale organizate în Marea Britanie.

Evenimentele din acea zi vor include, de asemenea, Platinum Jubilee Pageant, care va prezenta 5.000 de oameni din Marea Britanie și Commonwealth, care vor cânta în jurul Palatului Buckingham.

Palatul promite „pompă și ceremonie, arte stradale, teatru, muzică, circ, costume precum și tehnologie vizuală de ultimă oră”.

Copiii de școală primară și gimnazială sunt invitați să creeze o imagine a speranțelor și aspirațiilor lor pentru planetă în următorii 70 de ani.

O selecție dintre acestea va fi transferată pe steaguri de mătase, care vor fi purtate de elevii de liceu în cadrul concursului.

În iulie, trei expoziții care marchează urcarea Reginei pe tron, încoronarea și jubileurile vor fi organizate la Palatul Buckingham, Castelul Windsor și Palatul Holyroodhouse.

Acesta va include portrete, precum și bijuteriile și ținutele purtate pentru fiecare ocazie.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României