Care este regiunea din România cu rezultate impresionante din punct de vedere financiar în ultimii ani. Zona se situează peste multe orașe și regiuni importante din Europa.
Per total, România nu poate încă să concureze din punct de vedere al veniturilor cu marile forțe economice din Uniunea Europeană (UE). Punctual însă, țara noastră are regiuni capabile să se lupte de la egal la egal și chiar să depășească zone puternice de pe continent.
O statistică ce acoperă anul 2023 arată că Regiunea Bucureşti – Ilfov a ajuns la un PIB per capita, calculat la Puterea de Cumpărare, de 190% din media UE. Capitala României se situează la foarte mică distanţă de Praga şi Bruxelles, dar peste Hamburg, în topul realizat de Biroul de Statistică Eurostat, citat de ZF.
În această ierarhie, pe primele locuri se află regiuni din Irlanda (Eastern şi Midland). Acestea au valori ale indicelui de 245%. Ele sunt urmate la mic ecart de Luxemburg, cu 237% din media UE.
Într-o perioadă extrem de complicată pentru continentul european și pentru întreaga planetă, cu pandemie și războaie, regiunea din România aflată excelent plasată în acest top a înregistrat o creștere fulminantă.
Regiunea București – Ilfov avea o valoare la un PIB per capita, calculat la Puterea de Cumpărare, de 165% din media UE în 2020. A ajuns în acest interval la 190% în 2023.
Dacă ne uităm la capitalele din Europa Centrală şi de Est, vedem cum Budapesta are un PIB per capita după Puterea de Cumpărare de doar 168%, iar Viena 138%.
Cele mai sărace regiuni din UE au fost în 2023 Mayotte (28%), Yuzhen Tsentralen din Bulgaria (41% din media UE), Voreio Aigaio din Grecia (42%), Guyane din Franţa şi Severozapadnoe din Bulgaria (ambele 42%).
Regiunea București – Ilfov a trecut în clasament și de puternicul oraș german Hamburg. În fața zonei din România găsim Praga din Cehia (192,8%) și Région de Bruxelles Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest din Belgia (190,6%).
Dacă ne uităm la nivel național, România se află la 78% din media UE. Sub noi avem Polonia la 77%, la egalitate cu Ungaria. Vecinii din sud, Bulgaria, au un PIB per capita de 64% din media UE.
Celelalte regiuni din România sunt departe de București – Ilfov. Astfel, regiunea Vest şi cea de Nord-Vest au un PIB per capita de 78%, respectiv 71% din media UE. Avem apoi zona Centru, cu 70%. Regiunea Nord-Est este la doar 47%. Apoi, Sudul şi Estul României se află în jurul a 60-61%.