News

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătoarea Ada Solomon, puși sub acuzare de DIICOT. Ce infracțiuni ar fi comis

Cunoscutul regizor Corneliu Porumboiu și producătoarea de film Ada Solomon au fost puși sub acuzare de DIICOT. Ei sunt vizați într-un dosar de evaziune fiscală.
18.10.2021 | 18:04
Regizorul Corneliu Porumboiu si producatoarea Ada Solomon pusi sub acuzare de DIICOT Ce infractiuni ar fi comis
Regizorul Corneliu Porumboiu și producătoarea Ada Solomon, puși sub acuzare de DIICOT. Ce infracțiuni ar fi comis. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Corneliu Porumboiu, un regizor extrem de cunoscut pe plan intern și internațional, a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani.

Alături de acesta a fost pusă sub acuzare, în același dosar, și producătoarea Ada Solomon, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat emis de procurori, ancheta vizează 100 de persoane fizice și societăți comerciale care ar fi înregistrat în contabilitate și ar fi declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la ”firme fantomă”.

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătoarea Ada Solomon, puși sub acuzare de DIICOT

Sursa citată notează că faptele sunt mai vechi, din perioada 2013 – 2015. Acestea ar avea legătură cu finanțări obținute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind spălaţi prin firme fantomă.

ADVERTISEMENT
  • 9.970.344 lei ar fi prejudiciul cauzat bugetului de stat

DIICOT mai precizează că o parte din membrii grupului figurau ca asociaţi sau administratori în cadrul mai multor societăţi comerciale implicate în activitatea infracţională.

Facturile emise şi supuse controlului de către organele fiscale aveau acelaşi tipar, le lipseau menţiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat şi vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societăţile prestatoare, arată DIICOT.

ADVERTISEMENT

În ceea ce o privește pe Ada Solomon, în cazul ei ar fi vorba de două facturi considerate false, una de 2.000 de lei şi alta de 200 de lei, scrie G4Media. Corneliu Porumboiu nu a avut încă nicio reacție publică pe acest subiect.

Iată comunicatul procurorilor:

”Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări față de un număr de 100 de persoane fizice și juridice într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

ADVERTISEMENT

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc).

O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională. De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO.Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, anunță DIICOT.

ADVERTISEMENT
Tags: