Regizorul Cristi Puiu, discurs vehement anti mască la TIFF: ”Este inuman. Suntem tratați ca vitele”

Adrian Baciu   
în HotNews
08/08/2020, 14:13
Regizorul Cristi Puiu, discurs vehement anti mască la TIFF: ”Este inuman. Suntem tratați ca vitele”
Regizorul Cristi Puiu, discurs vehement anti mască la TIFF: ”Este inuman. Suntem tratați ca vitele”. Foto: hepta.ro

Vineri, la proiecția ultimului său film, de la TIFF, regizorul Cristi Puiu a avut o poziție vehementă anti mască de protecție.

Acesta a apărut pe scena festivalului fără mască pe față și a spus, printre altele, că e ”inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecție pe față.

Organizatorii din Cluj i-au cerut în mod special să îşi pună masca înainte să apară în faţa oamenilor, dar regizorul a refuzat și a apoi a avut un discurs extrem de acid.

Cristi Puiu, discurs anti mască la TIFF: ”Este inuman. Suntem tratați ca vitele”

În cursul serii de vineri, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, “Malmkrog”, Cristi Puiu a afirmat că este “inuman” ca spectatorii să se uite la o producție de cinema purtând masca de protecţie pe faţă.

Regizorul a ținut să precizeze faptul că producția “Malmkrog” a avut premiera în Franţa “în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască”.

”Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitaţi, stau, păstrez distanţarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeţi aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greşeli.

N-am apucat să corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale. Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Şi ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste”, a explicat Puiu, înainte de începerea proiecţiei, scrie Agerpres.

Puiu, atac la adresa autorităților: ”Suntem tratați ca vitele”

În momentul în care a aflat că și în județul Cluj masca de protecție devine obligatorie în spațiile libere, regizorul Cristi Puiu a luat un ton și mai vehement, acuzând comportamentul autorităților.

“Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman.

Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii.

Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul, conform sursei citate.

Închide ×