News

Regizorul Cristi Puiu răspunde atacurilor lui C.T. Popescu: ”Ce să zici la asta? Doamne-fereşte, bine, scuipă tu!”

11.08.2020 | 12:09
Regizorul Cristi Puiu raspunde atacurilor lui CT Popescu Ce sa zici la asta Doamnefereste bine scuipa tu
ADVERTISEMENT

Regizorul Cristi Puiu a ripostat atacurilor la care a fost supus  de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, după ce cineastul a refuzat să poarte mască de protecție pe scena festivalului TIFF, acolo unde a fost proiectat ultimul său film, ”Malmkrog”.

C.T. Popescu l-a atacat în două rânduri pe Cristi Puiu după ce acesta a afirmat că este ”inuman” să forțeze spectatorii unui film de 200 de minute să stea în acest timp cu masca pe față.

ADVERTISEMENT

Cristi Puiu susține că afirmațiile lui Popescu la adresa sa îi provoacă milă adăugând că este greu să răspunsă la asemenea critici.

Puiu, despre CTP: ”Să-l ajute Dumnezeu să-i dea mintea cea de pe urmă”

M-a întrebat cineva dacă am văzut ce a scris C.T. Popescu. Mă uitam şi mă gândeam… îmi era milă de el. Săracul om, săracul om, să ajungă el să mă scuipe, să vorbească în felul ăsta de mine… e chiar grav, săracul de el. Doamne ajută, să îl ajute Dumnezeu, să îi dea mintea cea de pe urmă. Ce să zici la asta? Doamne-fereşte, bine, scuipă tu! Păi nu o să-i fie lui apoi mai greu cu chestia asta? Nu-şi dă seama? E o altă poveste legată de România. O dovadă de lipsă de maturitate care vine din faptul că oamenilor le e atât de greu aici să spună , să îşi arate recunoştinţa, şi să spună . Asta e foarte greu să vezi. E o formă de capitulare, tu nu mai ai demnitate. Ba nu, demnitatea ta de om stă în asta: în faptul că eşti recunoscător şi că ai atâta verticalitate încât să recunoşti greşeala. Poate asta dă şi cumva culoarea asta locală a noastră a românilor care ne apropie de vârsta adolescenţei ca naţie, de pubertate, când cel mai important lucru din lume eşti tu însuţi şi ceilalţi nu există”, a afirmat Cristi Puiu, citat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Furia lui C.T. Popescu a fost provocată de discursul susținut de Puiu la proiecția de la Cluj filmului acestuia.

”Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman.

ADVERTISEMENT

Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii.

Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.

ADVERTISEMENT

La început, Popescu l-a atacat pe Cristi Puiu cu o postare virulentă pe Facebook, după care a mai urmat un val de critici într-o emisiune la Digi24.

Dânsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Dacă nu ar face asta, ar trebui să-l consider doar un idiot. Ce rezultă din spusele domnului Puiu: oamenii să iasă în stradă și să ardă măștile?

Repet, dacă n-aș lua în considerare prima ipoteză, aceea ce promovare, de publicitate grosieră făcut filmului, l-aș considera un idiot.

Se alătură personajelor grotești, care, în mass-media, zbiară anti-mască. Face asta în condițiile în care în România numărul morților crește”, a mai spus Popescu.

 

ADVERTISEMENT