România a încheiat en-fanfare grupa din Liga Națiunilor, surclasând cu 4-1 naționala Ciprului. Indiferent de verdictul pe care UEFA îl va da, după incidentele de la meciul contra Kosovo, tricolorii termină competiția pe primul loc.
Pentru echipa naționala încep emoții privind preliminariile CM 2026, găzduit de SUA, Canada și Mexic. Tragerea la sorți este programată la 13 decembrie, la Zurich, România urmând a fi în grupa a doua valorică.
Meciurile de calificare vor începe la 21 martie și se vor termina la 18 noiembrie 2025. Vor fi cinci duble, programate în martie, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie. Și ulterior barajele, în 2026. Programul este extrem de strâns, ceea ce e în dezavantajul selecționerilor. Nu există date oficiale intermediare. Nici măcar turneul final al EURO 2025 U21 (11 iunie – 28 iunie) nu beneficiază de protecția FIFA, astfel că echipele pot refuza să-și lase jucătorii la competiție.
De acest lucru s-a plâns și Mircea Lucescu, după meciul cu Cipru.„Până în martie nu-i mai văd, învață alte obiceiuri la cluburile lor și e foarte greu”, a spus Mircea Lucescu, care este obișnuit să lucreze zilnic cu fotbaliștii.
Diferența este semnificativă pentru selecționerul de 79 de ani față de precedentul său mandat la națională. În perioada 1981 -1986, Lucescu obișnuia să facă, iarna și vara, acțiuni de pregătire centralizate cu jucătorii naționalei.
De regulă mergea la Bistrița, în fieful lui Jean Pădureanu, dar de câteva ori a dus naționala în America de Sud. În primele șase luni de când a preluat naționala, Lucescu a făcut două turnee peste Ocean. Unul în ianuarie-februarie 1982, cu meciuri contra Honduras și Venezuala. Nerecunoscute oficial în palmaresul României.
Lucescu a suit în avion o națională – divizionară a României, fără fotbaliștii Craiovei și cei de la Dinamo. Dar cu Duckadam, Rednic, Gabor, Andone, Klein, Petcu, Boloni, Zare, Viorel Turcu, Gîngu.
A jucat cu Estudiandes, din Honduras, scor 2-2, apoi cu naționala honduriană, 0-0. România a făcut și 2-2 cu Venezuela. Goluri Rednic și Andone. La final s-a strecurat un 3-1 cu Macaraibo.
După o lună în America Latină, Lucescu a decretat: “Am câștigat câțiva jucători pentru echipa națională!” Se referea la copii furnalelor: Rednic, Andone, Gabor și Klein. Plus Gino Iorgulescu. Bonus Boloni, recâștigat.
Al doilea turneu peste Ocean a fost în luna mai a acelui an. Turneul a fost aranjat cu un impresar brazilian, stabilit la Paris. Amicale cu Argentina lui Maradona (0-1), Peru (0-2) și Chile (3-2). De data aceasta, Lucescu a dus naționala mare. Cu Moraru, Rednic, Andone, Iorgulescu, Boloni, Balaci, Klein, Țicleanu, Geolgău, Gabor, Cămătaru, Augustin. Fotbaliști care s-au regăsit în nucleul care avea să califice naționala la EURO 1984.
În 1982, primul an plin pentru Lucescu la națională, România a jucat nouă amicale și trei meciuri oficiale. Plus cele ale echipei divizionare, din primul turneu peste Ocean. O situație care i-a folosit lui Mircea Lucescu, acesta având posibilitatea de a lucra la omogenitatea echipei.
Mircea Lucescu a mai avut o experiență ca selecționer. Între 1 august 2017 și 31 decembrie 2018 a fost antrenorul Turciei. În acel mandat naționala Semilunei a jucat 17 meciuri. Dintre acestea, opt au fost amicale.
21–22 martie
24-25 martie
6-7 iunie
9-10 iunie
4-6 septembrie
7-9 septembrie
9-11 octombrie
12-14 octombrie
13-15 noimebrie
16-18 noiembrie