News

Regula din reforma pensiilor care le va aduce românilor mai mulți bani. Anunțul ministrului muncii

Românii vor primi bani mai mulți după reforma pensiilor pe care o pregătesc autoritățile. Un criteriu esențial va face diferența
10.04.2024 | 23:19
Regula din reforma pensiilor care le va aduce romanilor mai multi bani Anuntul ministrului muncii
Noua lege a pensiilor le va aduce mai mulți bani românilor care au urmat studii universitare, de exemplu. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

După recalcularea dosarelor de pensii românii vor avea mai mulți bani, dar cu o condiție. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre principalele obiective din reforma pensiilor românilor privind activitatea lor profesională.

Reforma pensiilor care le va aduce românilor mai mulți bani

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a spus la Antena 3 CNN cât de mult vor contribui perioadele de necontributivitate asimilate, cu referire la studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul şi deportarea, prizonieratul ori detenția politică, la modificarea pensiei. 

ADVERTISEMENT

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.

Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează necontributivitatea

Dacă ne uităm la un român care are de exemplu 4 ani de Facultate, 6 luni de armată, 6 luni de șomaj, 15 ani de stagiu de cotizare, asta înseamnă 1,25 punte de necontributive. Pe lângă asta, ministrul muncii a menționat şi despre cum vor fi răsplătiți românii care muncesc mai mult.

„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume: 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani, 0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani, 1 punct-an începând de la 36 de ani. 

ADVERTISEMENT

Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu pentru sursa citată.

 Cum se poate obține pensia de invaliditate

Potrivit ministrului muncii, puteți primi o pensie de invaliditate chiar dacă ați lucrat doar o singură zi, dar dacă ați avut un accident de muncă și v-ați pierdut capacitatea de muncă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, una dintre noutățile pe care trebuie să le știe beneficiarii acestei pensii este că, noua lege permite ca persoanele care primesc o pensie de invaliditate să lucreze. De exemplu, o persoană aflată în incapacitate de muncă și în scaunul cu rotile poate lucra fără să-și piardă pensia de invaliditate dacă este un foarte bun lucrător în domeniul IT, a arătat Simona Bucura Oprescu.

O altă veste importantă este că veniturile începând cu anul 2001 vor fi luate în calcul pe baza declarației 112 aflate deja în sistem, astfel încât nu este nevoie să se aducă documente.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”