Fotbal international

Regula hențului se schimbă din nou! De la ce decizie incredibilă a plecat totul. Foto

05.03.2021 | 17:33
Regula hentului se schimba din nou De la ce decizie incredibila a plecat totul Foto
Regula hențului se schimbă din nou! De la ce decizie incredibilă a plecat totul. Foto
ADVERTISEMENT

Fulham a pierdut cu 0-1 în fața lui Tottenham, la capătul unui meci în care oamenii lui Scott Parker au avut un gol anulat dintr-un motiv greu de înțeles. Faza a provocat o nouă schimbare a regulamentului.

FANATIK îți prezintă cea mai nouă modificare propusă de oficialii care dictează modul de desfășurare și regulile aplicate în fotbalul mondial. Această completare a regulamentului nu va intra, însă, imediat în vigoare.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de International Football Association Board, organismul care stabilește regulile fotbalului și care a reacționat imediat la o controversă uriașă pornită pe parcursul derby-ului londonez.

Regula hențului se schimbă din nou! Ce nu se mai sancționează

În minutul 62 al partidei dintre Fulham și Tottenham Hotspur a avut loc una dintre cele mai controversate faze ale acestui sezon din Premier League. Gazdele au înscris, însă în urma reluărilor oferite prin sistemul VAR, centralul a decis să anuleze reușita lui Maja.

ADVERTISEMENT

Totul pentru că înainte ca atacantul echipei de pe Craven Cottage să marcheze, Mario Lemina a primit o minge în mână în apropierea careului său, iar din acel ricoșeu s-a născut contraatacul din care a rezutat golul lui Maja. Decizia a fost una uimitoare, mai ales că fundașul lui Fulham nu a îndreptat mâna spre balon, ba chiar a ținut-o lipită de corp.

La doar o zi după incidentul care a devenit imediat un subiect de dezbatere în Marea Britanie, a avut loc o ședință a IFAB (International Football Association Board), forul care decide regulile jocului de fotbal. Oficialii au anunțat că hențul neintenționat din care se naște o oportunitate de gol sau un gol nu se mai sancționează.

ADVERTISEMENT

„Regula hențului a fost una nelipsită de controverse, în special din cauza modului în care aceasta a fost aplicată. Putem confirma că nu orice atingere a balonului cu mâna, de către un jucător, reprezintă o încălcare a regulii. Hențul involuntar comis pe parcursul unei acțiuni care conduce la o oportunitate de gol nu va mai fi considerat neregulamentar”, anunță IFAB, citat de The Athletic.

  • 0-1 s-a terminat meciul Fulham – Tottenham;
  • La 2 puncte de salvarea de la retrogradare ar fi ajuns Fulham, cu un egal în fața echipei lui Mourinho.
ADVERTISEMENT

Ce hențuri se sancționează în continuare

Confuzia născută în derby-ul londonez a fost generată de faptul că regulamentul prevede ca orice henț care conduce la crearea unui gol sau a unei șanse de gol să fie sancționat. Indiferent de existența intenției. Astfel, Lemina a plătit pentru că a fost atins de minge în mână, deși nu a dorit să o joace!

Din fericire, această latură a regulamentului nu va mai exista, iar sancțiunea a fost „abolită”. Cu toate acestea, există în continuare mențiuni în legile jocului care lasă loc de interpretări. De altfel, chiar IFAB recunoaște că multe decizii luate de arbitrii se fac în baza interpretărilor acestora, mai ales atunci când vine vorba de henț.

„În ceea ce privește modul în care brațul unui jucători îi poate face corpul acestuia să fie „nenatural de mare”, putem confirma că arbitrii trebuie să continuă să își utilizeze propria judecată pentru a determina modul în care mișcarea brațelor unui jucător este justificată, în anumite circumstanțe”, se mai arată în comunicatul IFAB.

Pentru a aduce, totuși, puțină claritate în jurul discuției despre ce situații din jocul de fotbal se sancționează cu henț, IFAB a venit cu noi precizări. Astfel, sunt considerate a fi henț următoarele situații:

  1. Jucarea în mod deliberat mingii cu brațul / mâna, de exemplu prin mutarea brațului către minge;
  2. Transformarea propriului corp într-unul „nenatural de mare”, cu ajutorul brațelor. Acest lucru s-ar traduce prin poziționarea brațelor într-un mod nejustificat pentru o situație specifică din joc. Dacă poziția brațelor este una nenaturală, jucătorul este considerat a fi expus în mod deliberat spre atingerea balonului cu mâna;
  3. Marcarea unui gol cu mâna, chiar și în mod accidental, inclusiv de către un portar. De asemenea, se sancționează ca fiind henț și atingerea cu mâna (fie ea și neintenționată) a balonului, chiar înainte de marcarea unui gol, se mai arată în mențiunile IFAB.
  • 1 iulie este data în care ar trebui ca noile modificări aduse regulamentelor să intre în vigoare;
  • Țările au, însă, libertatea de a aplica această schimbare mai devreme, la nivel intern.

Ce s-a mai discutat la ședința IFAB

O altă regulă controversată, conectată în mod indirect cu cea a hențului, este regula offside-ului. Inclusiv în seara zilei de 4 martie, când s-a întâmplat incidentul din meciul Fulham – Tottenham, a existat o altă fază extrem de controversată. Liverpool – Chelsea s-a jucat pe Anfield Road, iar la jumătatea primei reprize, Timo Werner a marcat, dar golul său a fost anulat. Totul, din cauza unei poziții de offside bizare.

Timo Werner (în albastru, în plan îndepărtat, dreapta)
Timo Werner (în albastru, în plan îndepărtat, dreapta)

Atacantul german al lui Chelsea a fost considerat ca fiind în afara jocului din cauza unei părți a brațului care îl poziționa mai aproape de linia porții adverse decât fundașul lui Liverpool, Andy Robertson. IFAB explică: „conform regulii 12 din definiția hențului, ceea ce este considerat brațul se termină în dreptul sub brațului”.

Altfel spus, tot ce e mai jos de această regiune, nu poate fi considerat atunci când se dictează offside. Deoarece partea inferioară a brațului nu poate fi utilizată în mod regulamentar pentru a juca mingea. Dacă această prevedere ar fi existat și ar fi putut fi utilizată și la meciul Liverpool – Chelsea, golul lui Timo Werner nu ar fi fost anulat, cel mai probabil.

De asemenea, s-a discutat în ședință și problema VAR-ului, iar IFAB a subliniat că „membrii Comisiei au primit noutăți de la FIFA cu privire la posibilele adaptări ale regulii offside-ului și ale ultimelor evoluții ale tehnologiei din domeniul VAR. Acestea ar putea ajuta competițiile cu buget redus să poată apela și ele la tehnologia de arbitraj video”.

  • 0-1 s-a terminat Liverpool – Chelsea
  • 1 penalty a cerut Liverpool la un henț al lui Kante și 1 gol anulat în mod controversat a avut Chelsea.
ADVERTISEMENT
Tags: