News

Regula pe care o ignoră mulți români care stau la bloc. De ce riscă să fie sancționați

Românii care stau la bloc pot primi sancțiuni aspre dacă nu respectă o regulă extrem de importantă. În ciuda amenzilor, mulți dintre ei aleg să încalce, în continuare, legea
15.02.2025 | 21:56
Regula pe care o ignora multi romani care stau la bloc De ce risca sa fie sanctionati
Ce trebuie să știe românii care stau la bloc. Pot primi amenzi usturătoare dacă nu respectă legea. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Mulți români care stau la bloc ignoră anumite reguli ce țin de eliminarea deșeurilor provenite din renovări. Din păcate, de cele mai multe ori, resturile ajung tot în locuri nepotrivite.

Amenzile pot fi mai mici decât eliminarea legală a deșeurilor

Amenzile pot ajunge până la 2.000 de lei, conform legislației, pentru persoanele fizice și 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Cu toate acestea, unii continuă să depoziteze deșeurile în locuri nepermise și din cauza costurilor transportului legal.

ADVERTISEMENT

Acestea pot fi, de multe ori, mai mari decât amenda în sine, așa că preferă să riște. Eliminarea legală poate costa între 1.000 și 2.000 de lei pe tonă, iar amenda, achitată în 15 zile, poate fi redusă la 500 de lei.

În județul Bihor, în anul 2024, Inspectoratul de Poliție și reprezentanții Gărzii de Mediu au aplicat 45 de sancțiuni pentru depozitarea ilegală a deșeurilor.

ADVERTISEMENT

Oamenii au fost prinși cu ajutorul camerelor de supraveghere achiziționate de Consiliul Județean Bihor, conform publicației bihon.ro. Sancțiunile au avut o valoare totală de 540.000 de lei.

„Aceste sancțiuni au fost impuse în urma activităților de monitorizare desfășurate cu ajutorul celor 4 camere de supraveghere performante, mobile, achiziționate de Consiliul Județean Bihor și puse la dispoziția Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și a Gărzii de Mediu Bihor.

ADVERTISEMENT

Camerele sunt capabile să identifice persoanele și autovehiculele implicate în depozitarea ilegală a deșeurilor, chiar și pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile”, a transmis Consiliul Județean Bihor într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, această problemă a fost subliniată și de autoritățile din Ploiești. Polițiștii locali au efectuat mai multe verificări și au dat amenzi atât unor persoane fizice, cât și agenților economici.

Într-o singură zi, în urma acțiunilor desfășurate de Serviciul Protecția Mediului, s-au acordat amenzi de 7.000 de lei, în decursul unei singure zile, conform gazetaph.ro.

„În ultimele ore, au fost aplicate amenzi de 7.000 lei pentru depozitarea ilegală a deșeurilor menajere, materialelor din construcții și mobilierului vechi pe domeniul public

Verificările din cartierul Nord, inclusiv în zona Complexului Mare, au vizat atât persoanele fizice, cât și agenții economici care nu respectă regulile privind gestionarea deșeurilor. De asemenea, operatorul de salubritate a fost notificat pentru igienizarea zonelor afectate”, a anunțat Primăria Ploiești.