Life

Regula recomandată de nutriționiști pentru a reduce colesterolul. Puțini o urmează

Ce să faci pentru a reduce colesterolul? Nutriționiștii vin cu recomandări importante și vorbesc despre o regulă de care puține persoane țin cont.
19.03.2025 | 07:35
Regula recomandata de nutritionisti pentru a reduce colesterolul Putini o urmeaza
Cum poți reduce colesterolul. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pentru a reduce colesterolul, poți apela la această regulă de aur a nutriționiștilor. Ce presupune și ce ai de făcut mai departe? În primul rând ai nevoie de un echilibru, care nu e așa de dificil de găsit.

Cum poți reduce colesterolul

Tot mai multe persoane se confruntă cu un colesterol ridicat. Și s-ar părea că problema e mai frecventă în rândul femeilor spre deosebire de bărbați. Din fericire însă, există anumite soluții eficiente.

ADVERTISEMENT

Nutriționistul premiat Rob Hobson, autor de bestselleruri Sunday Times, vine cu recomandări. Potrivit acestuia, pentru a reduce colesterolul, este bine să ținem cont de o regulă cât se poate de simplă.

Procesul nu e deloc unul complicat, ci presupune consumul crescut de fibre solubile, dar și înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase. În același timp, mai e nevoie și de reducerea alimentelor ultra-procesate.

ADVERTISEMENT

Nutriționistul recomandă și regula 80/20. Aceasta permite atingerea unui echilibru între alimentația sănătoasă și momentele de răsfăț culinar. Iar micile schimbări pot face într-adevăr diferența.

„Scăderea colesterolului nu trebuie să fie complicată – schimbările simple în alimentație pot avea un impact semnificativ. De la creșterea aportului de fibre solubile la adoptarea grăsimilor sănătoase pentru inimă, aceste mici ajustări se acumulează în timp”, explică Hobson.

ADVERTISEMENT

Recomandările unui nutriționist pentru controlul colesterolului

Ce este însă regula 80/20 și cum reduce colesterolul? Practic corpul e hrănit corespunzător, iar mâncărurile preferate pot fi consumate, însă doar în anumite condiții, în cantități mai mici.

ADVERTISEMENT

„Un stil de viață sănătos se bazează pe obiceiuri pe termen lung, nu pe o singură masă. O cină indulgentă ocazională nu va avea un impact semnificativ asupra colesterolului, așa că bucurați-vă de tratamentele preferate, menținând în același timp o dietă echilibrată”, încurajează Rob Hobson.

Astfel, crește aportul de fibre solubile în fiecare zi. O alegere excelentă sunt alimentele precum ovăzul, tărâțele de ovăz, fasolea, lintea, nucile, semințele, fructele, mai exact pere, mere, citrice, struguri, fructe de pădure, alături de legume.

Grăsimile saturate trebuie înlocuite cu cele sănătoase. Acestea pot fi luate din alimente precum uleiul de măsline extravirgin, avocado, nuci, semințe și pește gras, contribuie la îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Carnea procesată și carnea roșie trebuie și ele reduse. Alternative mai sănătoase sunt proteinele vegetale, precum tofu, linte, năut, fasole, quinoa și hrișcă. Totodată, se recomandă evitarea carbohidraților rafinați.

În această categorie se încadrează atât pâinea albă, cât și chipsurile, produsele de patiserie dulci, alături de biscuiți și băuturi bogate în zahăr. Toate acestea pot reduce colesterolul și te pot ajuta să te simți mai bine.

Tags: