Regula U21 continuă să stârnească discuiții în fotbalul românesc. Impusă de Federația Română de Fotbal, obligativitatea echipelor de a folosi doi fotbaliști U21 la startul partidelor din Liga 1 este contestată de LPF.
Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a transmis un mesaj prin care își exprimă dezaprobarea față de această condiție impusă echipelor. El crede că ea s-ar potrivi doar în diviziile inferioare.
Și Robert Pongracz, vicepreședintele LPF, contestă regula și crede că promovarea jucătorilor U21 ar trebui încurajată prin bonusuri, nu impusă prin regulament.
Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan, a intrat în dialog cu fanii fotbalului din România prin intermediul unei transmisiuni live efectuate pe pagina de Facebook a LPF. Ștefan a mărturisit că este printre contestatarii regulii U21, care obligă formațiile din Liga 1 să folosească doi fotbaliști eligibili U21 la startul meciurilor.
Oficialul de la LPF susține că regula este neficientă și că provoacă scoaterea prematură din teren a jucătorilor tineri. În acest sezon al Ligii 1, formația Gaz Metan Mediaș a efectuat 11 schimbări ale jucătorilor U21, în vreme Sepsi și Academica Clinceni au făcut câte 10, Doar FCSB, Chindia, FC Volutari și Viitorul nu au apelat la schimbarea rapidă de jucător U21.
„Regula a fost impusă de FRF, iar eu sunt unul dintre contestatarii acelei reguli. Nu i s-a dovedit eficiența și nici nu îi putem stabili eficiența decât după un interval destul de lung, iar în fotbalul profesionist trebuie să bagi în teren cel mai bun 11, nu cel mai bun 10 sau cel mai bun 9.
De aceea se face acea schimbare, ca să se ocolească acea regulă. Astfel de reguli s-ar potrivi mult mai bine la Liga 2, la Liga 3, iar la Liga 1 putem să vorbim de o anumită formă de premiere pentru cluburile care formează jucători tineri și îi folosesc în meciurile oficiale. Această regulă ar trebui, mai devreme sau mai târziu, să dispară.
Știu că se face un PR bun cu ea, dar ne interesează să avem echipe puternice în Liga 1. Dacă tu mergi în cupele europene cu o echipă, iar în România ești obligat să bagi unul sau doi jucători U21, lucrurile sunt altfel”, a punctat Justin Ștefan.
Punctul de vedere al secretarului general de la LPF a fost susținut și de către vicepreședintele forului care se ocupă cu organizarea campionatului intern al României, Robert Pongracz. Acesta a oferit exemplul altor campionate din Europa.
„În alte campionate, nu există o regulă cum avem noi, ci alte metode pentru a forma jucători tineri. Și noi am propus la un moment dat ca cei care folosesc jucătorii să primească un bonus financiar sau ceva care să-i motiveze să facă acest lucru. Ligile din străinătate s-au axat mai mult pe această metodă”, a afirmat Pongracz.