Sporturi

Regula U21 este în pericol! Cluburile din Casa Pariurilor Liga 1, plângere la CNCD: „Nu ne puneţi să creştem jucători”

26.09.2019 | 13:45
Regula U21 este in pericol Cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 plangere la CNCD Nu ne puneti sa crestem jucatori

Federația Română de Fotbal intră din nou în conflict cu grupările importante din Casa Pariurilor Liga 1. Restricțiile de lot impuse de federali pentru actualul sezon sunt considerate discriminatorii și au fost atacate la CNCD.

Introdusă în sezonul 2016-2017, regula prin care toate cluburile erau obligate să aibă pe teren, în permanență, minimum un jucător eligibil la selecționata U21 a creat foarte multă furie în rândul conducătorilor cluburilor din Casa Pariurilor Liga 1. În goana după profitul rapid, creșterea de jucători nu a fost niciodată între activitățile preferate ale oamenilor cu bani din fotbalul românesc. Există Viitorul, marea excepție, datorată în special viziunii lui Gheorghe Hagi, și poate alte câteva cluburi mai mici care țintesc și creșterea de jucători. Pentru așa-zișii „granzi” ai primei divizii, nu este timp. Poate tocmai de asta a venit ca o mare surpriză anunțul FRF prin care, începând din actuala stagiune, regulile devin chiar și mai dure.

Jucătorii crescuţi la nivel naţional, motivul noului război

În ciuda opoziției cluburilor, Răzvan Burleanu a mărit miza. Pentru sezonul 2019-2020, echipele de Casa Pariurilor Liga 1 sunt obligate să aibă la start minimum doi jucători născuți după 1 ianuarie 1998. Măcar unul trebuie să fie pe teren pe întreg parcursul meciului. Mai departe, există reguli stricte și în ceea ce privește alcătuirea lotului. Fiecare echipă trebuie să aibă în lotul de 25, minimum 6 jucători crescuți la nivel național, dar și măcar doi jucători crescuți de club. De asemenea, există o limitare la doar 4 jucători din afara granițelor Uniunii Europene. Mai mult, pentru 3 dintre acești 4 există criterii legate de selecțiile lor la echipele naționale pe care le reprezintă.

În primă fază, Universitatea Craiova, susținută și de alte echipe din play-off, dar și de LPF, a încercat să tempereze puțin elanul lui Burleanu. Au cerut să rămână un singur jucător U21 obligatoriu în teren, plus un alt fotbalist de U23. S-a argumentat că astfel vor fi protejați jucătorii și după ce împlinesc 22 de ani. Propunerea celor două cluburi a fost, însă, respinsă.

„Aplicarea regulii cu doi jucători U21 va fi pe o perioadă definită de doi ani. Ea vine ca urmare a rezultatelor foarte bune după implementarea regulii cu unul. Trebuie să vedem care ar putea fi beneficiile. Argumentul Craiovei este următorul: dacă nu se aplică o cotă obligatorie pentru jucătorii de peste 23 de ani, aceștia nu vor mai juca. Să fim foarte serioși, dacă la 23 de ani nu reușești să te impui în prima ligă sau să faci obiectul unui transfer internațional, nu cred că ar trebui să mai beneficiezi de o cotă obligatorie impusă de un regulament”, puncta Burleanu.

Amânare pe 3 septembrie!

După startul sezonului, mai multe cluburi din Casa Pariurilor Liga 1 și-au reluat asaltul la adresa regulilor FRF. Primul se dă în legătură cu obligativitatea de a avea în lot minimum 6 jucători crescuți la nivel national. Se speculează faptul că este un criteriu descris neclar, dar și o posibilă discriminare care s-ar face față de jucători de alte naționalități, în special față de cei din UE, care ar trebui să aibă acces liber la „muncă”, fără nicio restricție. Deja a fost făcută o plângere la Consiliul Național de Combaterea Discriminării, care a fost judecată pe 3 septembrie, dar decizia a fost amânată. Se anunță o încleștare importantă. Dacă FRF va pierde această speță ar putea fi apoi expusă și la restul regulilor pe care le-a impus sau pe care le are pregătite.

Ameninţarea lui Petrescu: „O să îl scot din teren în minutul 1”

CFR Cluj, Universitatea Craiova și Dinamo sunt echipele care au criticat vehement în ultimul timp. „Câinii roșii” intră pe listă în special după cooptarea lui Florin Prunea în conducere. Acesta este un mai vechi opozant al federalilor și s-a revoltat împotriva regulii U21 încă de pe vremea în care lucra la Poli Iași. Și el unul dintre contestatari în trecut, Gigi Becali a fost ceva mai reținut în ultimul timp. Patronul lui FCSB este mai degrabă nemulțumit de o altă obligativitate pe care FRF vrea să o impună, legată de fotbalul feminin. În plus, după câteva transferuri de la Viitorul, FCSB pare pregătită să reziste pentru moment şi, tocmai faptul că rivala CFR Cluj este pusă în mare dificultate de această regulă, i-a făcut pe cei de la FCSB să nu o mai conteste.

Dan Petrescu a fost foarte vehement la startul campionatului: „Noi, ştiţi foarte bine, suferim la capitolul jucători U21. Toată ţara ştie, nu trebuie să o mai spună Dan Petrescu. Din păcate, nu am reuşit să luăm jucătorii pe care ni i-am dorit. De fapt, nu am luat niciun jucător U21, am rămas cu cei pe care îi aveam. Aici e o problemă foarte mare pentru noi. Această regulă, sincer, pe mine mă depăşeşte, nu o înţeleg. Eu ca antrenor sunt plătit să fac rezultate, nu sunt plătit să cresc jucători. Nicăieri unde am fost nu mi s-a cerut asta. Mi s-a cerut să fac rezultate. Şi cu cine scoţi rezultate? Cu jucătorii cei mai buni. Păi la mine jucătorii cei mai buni nu joacă, pentru că avem o regulă care nu e nicăieri pe planeta asta. Această regulă mă depăşeşte total”. „Bursucul” îi anunţa pe cei de la FRF că va fenta pe cât posibil noile prevederi: „Dacă eu îl bag pe un jucător şi îl scot în minutul 5, cum îl cresc eu pe jucătorul ăla? Ce educaţie i-am dat? L-am terminat. Şi aşa o să fac, pentru că nu am altă soluţie. Bag un jucător şi îl scot în minutul 1. E bine pentru jucătorul ăla?”

Totuşi, Petrescu a făcut schimbare în prima repriză într-un singur meci din primele 5 etape din Casa Pariurilor Liga 1. La Ploieşti, Itu, jucător eligibil U21, a ieşit în minutul 28, la 1-0 pentru Chindia. CFR avea să câştige acel meci cu 4-1. Nu doar Petrescu a făcut schimbări în prima repriză. Şi alte echipe au recurs la această strategie în startul campionatului.

Federația de Handbal a avut deja probleme. Articolul considerat discriminatoriu

În ciuda numeroaselor critici, FRF nu pare dispusă să facă paşi în spate în privinţa acestor reguli. De altfel, federalii au dus lupta până la capăt şi în 2016, atunci când au implementat prima dată regula jucătorului U21. Şi atunci a fost război. S-a ajuns şi atunci la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. A fost, la vremea respectivă, o decizie prin care s-a stabilit că nu există o situaţie de discriminare prin regula U21. Pe 3 septembrie, însă, cluburile speră că noua speţă, legată de jucătorii crescuţi la nivel naţional, va avea mai mult succes.

Recent, Federaţia Română de Handbal a fost reclamată într-o speţă asemănătoare şi a pierdut în cele din urmă cazul. În ciuda faptului că părerile au fost împărţite în legătură cu acea situaţie, inclusiv între membrii CNCD. „Primii doi jucători de altă cetăţenie decât română pot evolua pentru un club membru afiliat al FRH fără îndeplinirea criteriilor valorice. Începând cu al treilea jucător de altă cetăţenie decât română se pot legitima /transfera la un club afiliat FRH jucătorii care se regăsesc în rapoartele de joc ale echipelor care: s-au clasat pe locurile 1-10 la Jocurile Olimpice (cu condiţia să nu fi trecut mai mult de doi ani calendaristici de la disputarea ultimei ediţii a J.O.), au participat la cel puţin o ediţie din ultimii doi ani a Final Four-ului Ligii Campionilor sau Cupei EHF”, asta prevedea articolul 14 din regulamentul privind Statutul şi Transferul jucătorilor de handbal, atacat de cluburi la CNCD. FRH a fost amendată şi a fost somată să facă unele schimbări la acest articol. Oficialii cluburilor din Casa Pariurilor Liga 1 speră să aibă şi ei o astfel de decizie pe 3 septembrie.

Super-selecţionata U21, ajutată de regulile impuse de FRF?

La final, rămâne o întrebare simplă. Cât de mult ajută această regulă impusă de FRF la dezvoltarea fotbalului românesc. Marele argument al federalilor a venit chiar în această vară, când selecţionata U21, condusă de Mirel Rădoi, a reuşit prestaţii absolut fabuloase la Campionatul European, unde a obţinut o miraculoasă calificare în semifinale, după victorii cu Anglia şi Croaţia, plus un egal în faţa Franţei. Un eşec dramatic suferit în faţa Germaniei, după 2-1 pentru România la pauză, a stopat visul unei finale pentru „tricolorii” mici.

Dan Petrescu este convins, însă, că regula impusă de FRF nu a contribuit la aceste rezultate: „Această regulă este împotriva fotbalului. Acum, că rezultatele au fost bune la naţionala U21, nu sunt datorită acestei reguli, ci pentru că jucătorii sunt valoroşi. Dacă sunt valoroşi, joacă oriunde. Să nu uităm că majoritatea jucătorilor vin de la Academia lui Gheorghe Hagi şi această regulă nu are nicio valoare pentru mine. Eu, ca antrenor, sunt legat de mâini şi de picioare. Nu este un campionat fair-play, normal”.

„Această regulă, sincer, pe mine mă depăşeşte, nu o înţeleg. Eu ca antrenor sunt plătit să fac rezultate, nu sunt plătit să cresc jucători. Nicăieri unde am fost, nu mi s-a cerut asta. Mi s-a cerut să fac rezultate”
Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

6 jucători crescuţi la nivel naţional trebuie să aibă în lotul de 25 fiecare echipă din Casa Pariurilor Liga 1. Această regulă impusă de FRF va fi analizată de CNCD