Fotbal international

Regulament Liga Națiunilor. Câte echipe merg la Euro 2020

07.09.2018 | 21:12
UEFA a decis anul trecut să înființeze o nouă competiție, Liga Națiunilor, care să înlocuiască meciurile amicale și care are ca miză chiar și calificarea la Campionatul European din 2020

UEFA a decis anul trecut să înființeze o nouă competiție, Liga Națiunilor, care să înlocuiască meciurile amicale și care are ca miză chiar și calificarea la Campionatul European din 2020, iar aici vă vom prezenta regulamentul. Toate cele 55 de națiuni afiliate la forul european au fost înscrise în competiția care va începe în câteva zile și care va duce patru selecționate la turneul final.

Noua competiție a fost împărțită în patru ligi valorice, fiecare ligă având patru grupe. În ligile valorice A și B, fiecare grupă este formată din trei formații, în liga C este o grupă de 3 și trei de 4 echipe, în timp ce în liga D toate grupele sunt formate din câte 4 formații. Ligile funcționează după sistemul promovare/retrogradare la finalul fiecărei ediții: câștigătoarele ligilor B, C și D urmând să promoveze, iar cele de pe ultimul loc din A, B și C retrogradând.

Regulamentul Ligii Națiunilor permite calificarea la Euro 2020

Liga Națiunilor va debuta în 6 septembrie, iar faza grupelor se va încheia în 20 noiembrie. Câștigătoarele grupelor din liga valorică A vor participa, în iunie 2019, la turneul final pentru câștigarea trofeului. De asemenea, învingătoarele grupelor din fiecare ligă valorică, care nu sunt calificate din preliminariile clasice (n.r. – dacă a obținut deja calificarea locul se reportează la următoarea clasată în grupă), se vor întâlni într-un turneu final care va permite câștigătoarei să se califice la Campionatul European din 2020.

Între faza grupelor și play-off-ul din Liga Națiunilor se vor desfășura preliminariile clasice pentru Euro 2020, în urma cărora 20 de echipe (câte două din fiecare cele zece grupe) se vor califica la turneul final. Astfel că în cazul în care o formație din liga A valorică câștigă grupa dar este deja calificată din preliminariile clasice, cedează locul pentru următoarea clasată și tot așa și dacă aceasta a obținut biletele pentru Euro 2020. Se poate ajunge la situația în care toate cele 12 formații din liga A valorică să fie deja calificate la turneul final din preliminarii și astfel locul să fie reportat la eșalonul inferior, liga B.

Astfel, Liga Națiunilor va aduce patru formații la Campionatul European din 2020, competiție la care  Arena Națională din București va găzdui trei meciuri din faza grupelor și unul din optimile de finală, în 14, 18, 22 şi 29 iunie, urmând ca naționala României să joace acolo cel puţin două meciuri în cazul în care va reuşi să se califice.

România va debuta cu Muntenegru în 7 septembrie

”Tricolorii” au fost capi de serie la tragerea la sorți de la începutul anului, dar au avut ghinion și au picat în poate cea mai grea grupă din liga C valorică. Astfel, elevii lui Cosmin Contra se vor duela cu Serbia, care a fost prezentă la Campionatul Mondial din Rusia, cu Muntenegru, formație pe care a întâlnit-o și în preliminariile CM 2018, și cu Lituania.

UEFA a decis anul trecut să înființeze o nouă competiție, Liga Națiunilor, care să înlocuiască meciurile amicale și care are ca miză chiar și calificarea la Campionatul European din 2020
UEFA a decis anul trecut să înființeze o nouă competiție, Liga Națiunilor, care să înlocuiască meciurile amicale și care are ca miză chiar și calificarea la Campionatul European din 2020

Echipa națională a României va debuta în noua competiție în 7 septembrie, de la ora 21.45, pe stadionul Ilie Oană din Ploiești, împotriva Muntenegrului. Programul complet al grupei 4 din liga C valorică este următorul:

7 septembrie: România – Muntenegru (stadion “Ilie Oană”, Ploieşti), Lituania – Serbia (ora 21:45)

10 septembrie: Serbia – România, Muntenegru – Lituania (ora 21:45)

11 octombrie: Lituania – România, Muntenegru – Serbia (ora 21:45)

14 octombrie: România – Serbia (Arena Naţională, ora 16:00), Lituania – Muntenegru (ora 21:45)

17 noiembrie: Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploieşti

20 noiembrie: Serbia – Lituania, Muntenegru – România (ora 21:45).

Componența tuturor grupelor din cele patru ligi este următoarea:

Liga A

Grupa 1: Germania, Franţa, Olanda

Grupa 2: Belgia, Elveţia, Islanda

Grupa 3: Portugalia, Italia, Polonia

Grupa 4: Spania, Anglia, Croaţia

Liga B

Grupa 1: Slovacia, Ucraina, Cehia

Grupa 2: Rusia, Suedia, Turcia

Grupa 3: Austria, Bosnia-Herţegovina, Irlanda de Nord

Grupa 4: Ţara Galilor, Irlanda, Danemarca

Liga C

Grupa 1: Scoţia, Albania, Israel

Grupa 2: Ungaria, Grecia, Finlanda, Estonia

Grupa 3: Slovenia, Norvegia, Bulgaria, Cipru

Grupa 4: România, Serbia, Muntenegru, Lituania

LIga D

Grupa 1: Georgia, Letonia, Kazahstan, Andorra

Grupa 2: Belarus, Luxemburg, Moldova, San Marino

Grupa 3: Azerbaidjan, Insulele Feroe, Malta, Kosovo

Grupa 4: Macedonia, Armenia, Liechtenstein, Gibraltar.