ADVERTISEMENT
News

Reguli noi pentru cei care nu au putut susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere în timpul stării de urgenţă. Anunţul Guvernului

Autor: Adrian Ilie | 27.05.2020 | 18:47
Reguli noi pentru cei care nu au putut susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere în timpul stării de urgenţă. Anunţul Guvernului
Examenele pentru permis vor fi reprogramate/ Foto: Hepta

Guvernul a decis extinderea valabilității cursurilor teoretice și practice pentru persoanele care nu au putut susține examenul înainte de expirarea termenului legal. Beneficiarii măsurii sunt cei care nu au putut susține examenul în perioada stării de urgență și pentru care valabilitatea cursurilor încetase.

ADVERTISEMENT

Examenele din timpul stării de urgență vor fi reprogramate

A fost adoptată o hotărâre de guvern în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice. Aici chestiunea este una foarte utilă pentru cei care au absolvit şcolile de şoferi şi care, ca urmare a stării de urgenţă şi a măsurilor restrictive impuse de necesitatea limitării răspândirii infecţiilor cu coronavirus, nu au putut desfăşura examenele pentru obţinerea permisului de conducere. Prin această hotărâre de guvern este reglementată această situaţie, astfel încât cei care au absolvit aceste cursuri să poată să desfăşoare examenele pentru obţinerea permisului de conducere”, a șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, citat de Agerpres.

Astfel, valabilitatea cursurilor se extinde cu perioada echivalentă în care nu s-au putut susține examentele pentru obținerea permisului auto.

ADVERTISEMENT

Valabilitatea cursului de pregătire teoretică și practică se prelungește cu echivalentul perioadei în care a acționat starea de urgență, de asediu, de mobilizare, de alertă sau de război, care a avut ca efect suspendarea activității de examinare în vederea obținerii permisului de conducere”, prevede actul normativ al Guvernului.

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat încă din 20 mai că activitatea de examinare pentru permisul de conducere va fi reluată treptat.

ADVERTISEMENT

Programarea candidaților cărora le-au expirat dosarele de școlarizare în perioada 16 martie – 17 mai și pentru care există o programare prealabilă în sistem (proba practică) se va efectua prin intermediul școlilor de conducători auto, cu informarea acestora.

Programarea candidaților cărora le expiră dosarul de școlarizare ulterior datei de 18 mai se va face din oficiu, pe cât posibil cu respectarea ordinii de programare anterioare, de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu informarea acestora.

ADVERTISEMENT

Candidații și examinatorii, obligați să poarte măști de protecție

Reluarea activității de examinare la proba practică pentru candidații aflați în prima situație începând cu data de 2 iunie, urmând ca la finalizarea acestei activități să fie demarată examinarea practică pentru candidații aflați în situația prevăzută în cazul 2.

Reluarea activității de examinare la proba teoretică se va face începând cu data de 15 iunie/22 iunie, în funcție de numărul de candidați examinați și capacitatea de preluare a Serviciilor publice comunitare. Decizia se va posta pe site-ul Instituției Prefectului.

ADVERTISEMENT

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activității de examinare la proba practică vor fi respectate, cu strictețe, următoarele măsuri de protecție în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus:

  • Utilizarea măștilor de protecție – atât pentru candidați cât și pentru examinatori;
  • Scanarea temperaturii corporale și interzicerea susținerii examenului în situația în care aceasta depășește 37,2 grade Celsius;
  • Respectarea distanțării persoanelor aflate la locul de întâlnire comunicat pentru susținerea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere, de cel puțin 1,5 metri;
  • Evitarea prezentării la locul de întâlnire a candidaților cu însoțitori (prieteni, rude, etc). Accesul va fi permis doar candidatului și instructorului auto. Valabilitatea documentelor emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile, de la data încetării acestei stări, potrivit actelor normative în vigoare.
ADVERTISEMENT

În același context și pentru aceeași perioadă, se menține și valabilitatea documentelor necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere sau preschimbare a permisului de conducere obținute de către solicitanți de la alte entități.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!