Life

Reguli obligatorii de care trebuie să ţinem cont la amplasarea camerelor video. Pericolul la care se expun toți cei care au luat această decizie

Care sunt regulile de care trebuie să ținem cont la amplasarea camerelor video? Pericolul la care se expun toți cei care au luat această decizie.
18.05.2024 | 10:48
Reguli obligatorii de care trebuie sa tinem cont la amplasarea camerelor video Pericolul la care se expun toti cei care au luat aceasta decizie
Reguli de care trebuie să ţinem cont la amplasarea camerelor video. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Protejarea casei de hoți este o prioritate pentru mulți oameni, iar sistemele de supraveghere video sunt o modalitate eficientă de a realiza acest lucru. Însă trebuie să ținem cont de anumite reguli la amplasarea camerelor video.

Reguli obligatorii de care trebuie să ţinem cont la amplasarea camerelor video

Instalarea camerelor video pentru supraveghere a devenit tot mai comună. Oamenii doresc să își protejeze casele și afacerile de hoți sau alte amenințări la adresa securității. Cu toate acestea, amplasarea corectă a camerelor are în vedere câteve reguli clare de care trebuie să ținem cont.

ADVERTISEMENT

Camerele video pot descuraja potențialii hoți și pot oferi înregistrări utile care să ajute la identificarea și urmărirea acestora în caz de furt. De asemenea, ele pot fi utile pentru monitorizarea angajaților și pentru a garanta siguranța în locațiile comerciale.

„Situația se schimbă radical în momentul în care trecem din spațiul privat în spațiul public. Legea se schimbă complet aproape. Și trebuie când supraveghem spațiul public să ținem cont de reguli noi”, spune Laurențiu Rădulescu, reporter Observator, pentru Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Reguli de care trebuie să ţinem cont

Camera trebuie orientată , în principal, doar spre proprietatea privată. Dacă aceasta bate și pe spațiu public sau curtea unui vecin, atunci s-ar putea ca deținătorul sistemului video să intre în conflict cu normele GDPR.

„Când apare o cameră care tendința să bată spre casă sau curtea unui vecin, adică surprinde și spațiul public dar și curtea altui vecin, intrăm în conflict cu normele GDPR. Putem să facem lucrul acesta dacă se desfășoară activități ilegale, în sensul infracțiunilor”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

O regulă se aplică în cazul spațiilor publice foarte frecventate precum supermarketurile, mall-urile sau benzinăriile. Este interzis amplasarea camerelor de luat vederi în zona grupurilor sanitare sau a cabinelor de probă.

ADVERTISEMENT

O altă regulă se referă la amplasarea camerelor de supraveghere la locul de muncă. De exemplu, într-o clădire cu birouri, este permisă instalarea camerelor în încăperi, dar acestea nu trebuie să înregistreze cu sunet.

Mai mult decât atât, este important să investim în sisteme de supraveghere performante care conțin antivuruşi, pentru a evita accesul neautorizat al hackerilor. Orice sistem video poate fi vulnerabil în fața atacurilor cibernetice, motiv pentru care investiția în soluții de securitate adecvate este esențială.

„Ai nevoie de o conexiune la internet. Este însă ca un cal troian. Sunt riscuri de securitate când îți conectezi registratorul video digital la internet. Fiecare registrator video digital are în spate o conexiune prin IP, user și parolă dar aceste date pot fi tranmise că un ghost către alte entități pe care nu le poți cunoaște. Nu există siguranță absolută”, spune Orest Rădulescu, specialist supraveghere video, pentru Observatornews.ro.

Specialiștii ne îndeamnă să dezactivăm de la internet camerele şi microfoanele cât timp suntem în locuinţă, pentru a ne asigura că nu suntem ascultați în intimitatea casei.