Sport

Reguli pentru fotbalul în sală. Tot ce trebuie să știi despre futsal

24.10.2018 | 17:26
Reguli pentru fotbalul in sala Tot ce trebuie sa stii despre futsal
Reguli pentru fotbalul in sala. Tot ce trebuie sa stii despre futsal

Fotbalul în sală a luat ființă în urmă cu aproape 90 de ani în Uruguay, la Montevideo. Chiar dacă nu s-a ridicat niciodată la nivelul sportului practicat pe gazon, futsalul a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimul deceniu pe toate continentele.

În continuare, mai pasionați de fotbal în sală sunt sud-americanii, precum brazilienii, uruguayenii sau argentinienii, care dau jucători de futsal de nivel mondial. Federația Internațională de Fotbal în Sală a luat ființă în 1971 cu scopul de a oferi o mai bună organizare și echitate acestui sport. În 1989 însă, FIFA a preluat controlul asupra fotbalului în sală și a impus o regulă imediată: reducerea greutății mingii. Grație acestei schimbări, jucătorii de fotbal în sală au putut schimba stilul de joc, marcând goluri și cu lovituri de cap.

Până acum s-au disputat opt ediții ale Campionatului Mondial de Futsal. Brazilia are cinci trofee, Spania două, iar Argentina unul singur, luat însă chiar la precedenta ediție, desfășurată în 2016. Brazilianul Falcao este cel mai bun marcator all-time la turneele finale, cu 48 de goluri în 33 de meciuri.

Iată regulile pentru fotbalul în sală

  • O echipă de futsal are în componența sa în același timp pe teren cinci jucători, incluzând aici și portarul, iar pe durata unui meci oficial nu pot fi utilizați mai mult de 12 jucători.
  • Orice schimbare a jucătorilor poate fi efectuată fără ca meciul să fie întrerupt, iar aceștia pot ieși și reveni pe teren ori de câte ori decide antrenorul, nefiind o limită impusă de regulament.
  • Un meci de futsal durează 40 de minute și are două reprize egale de câte 20 de minute fiecare. Cronometrul este întrerupt ori de câte ori mingea se află în afara jocului, în situații precum aut, corner sau gol. Astfel, participanții la joc vor evolua 40 de minute de timp efectiv.
  • Pauza dintre reprize la un meci de futsal durează 15 minute, la fel ca la fotbalul de câmp. În plus, la futsal se permite și câte un time-out pe repriză pentru fiecare echipă. Acest time-out durează 30 de secunde, iar antrenorii au voie să le ofere jucătorilor indicații tactice.
  • Dimensiunea unui teren de futsal este de 38-42 metri lungime, respectiv 18-25 metri lățime, variind în funcție de competiție și de nivelul de vârstă al participanților (seniori, tineret sau juniori). Mingea are o circumferință cuprinsă între 62 și 64 de centimetri.
  • Odată ce portarul a repus mingea în joc, coechipierii săi nu mai au voie să-i paseze până în momentul în care mingea nu a părăsit cel puțin o dată terenul ori a fost atinsă de un adversar.