News

Au intrat în vigoare noile reguli pentru românii care intră în țară. Ce persoane sunt exceptate de la carantină. Lista statelor cu risc epidemiologic. Update

Vineri au intrat în vigoare noile reguli pentru românii care se întorc în țară. În principiu, persoanele nevaccinate vor intra în carantină. Există însă o serie de excepții. Acestea au fost anunțate de Raed Arafat.
10.12.2021 | 15:11
Au intrat in vigoare noile reguli pentru romanii care intra in tara Ce persoane sunt exceptate de la carantina Lista statelor cu risc epidemiologic Update
ADVERTISEMENT
10-12-2021
13:09

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Finlanda intră în zona roșie

Tot vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, în zona roșie au intrat Finlanda și Liban, în cea galbenă state precum Armenia și Singapore, iar în zona verde România, Chile și Noua Caledonie

Actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:

  • – în zona roșie au intrat: Finlanda și Liban;
  • – în zona galbenă au intrat:
    -din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Armenia, Dominica, Maldive și Singapore;
     -din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;
  • – în zona verde au intrat: România, Chile și Noua Caledonie.

Vineri, 10 decembrie, au intrat în vigoare noile reguli pentru românii care se întorc în țară. Din această zi, persoanele nevaccinate vor intra în carantină.

Durata acesteia se va reduce doar prin prezentarea unui test PCR negativ, făcut înainte de revenirea în țară. Testul va fi obligatoriu pentru cei care vin din țări din afara Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

CNSU a decis, într-o ședință care a avut loc vineri, o serie de modificări care privesc persoanele exceptate de la măsura carantinei.

Care sunt persoanele exceptate de la carantină

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne și șeful DSU, a anunțat vineri o serie modificări ale măsurilor luate în privința celor care intră în țară.

ADVERTISEMENT

Astfel, câteva categorii de persoane vor fi exceptate de la măsura carantinării în următoarea perioadă, chiar dacă nu sunt vaccinate sau trecute prin boală. La intrarea în țară, aceste persoane vor fi obligate însă să prezinte un test RT-PCR.

Printre cei exceptați de la intrarea în carantină, dacă prezintă un test RT-PCR, sunt angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate care revin acasă în interes professional și elevii / studenții care revin pentru examene.

ADVERTISEMENT

Hotărârea CNSU, prezentată de către Raed Arafat într-o conferință de presă

”Introducerea testului RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei a elevilor și studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României, care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități sau instituții de învățământ de pe teritoriul țării, ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora, în cazul în care sunt minori.

Exceptarea de la măsura carantinei a angajaților Sistemului Național de Apărare, Ordine Pulbică și Securitate Națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării, în state terțe, dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru asta este că există misiuni, mai ales ale colegilor de la Poliție, dar nu numai, care sunt misiuni scurte, de însoțire, de aducere de oameni în țară, doar că e foarte greu să avem oameni pe care să îi trimitem și după aceea să fie carantinați”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, șeful DSU a anunțat că s-a eliminat posibilitatea de a ieșii din carantină în a 10 zi dacă se efectuează test RT-PCR in a 8 zi. ”Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile și dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a 8-a. Acum carantina a coborât la 10 zile”.

Vineri au intrat în vigoare noile reguli pentru românii care vin în țară

În urmă cu o săptămână, într-o ședință de urgență organizată la Guvern după depistarea primelor cazuri de infectare cu tulpină Omicron în România, autoritățile au anunțat noile măsuri pentru a limita transmiterea acestei noi mutații Covid-19.

Pentru limitarea răspândirii Omicron, s-a decis ca românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe să fie obligația să prezinte un test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

De asemenea, s-a mai hotărât ca cei care nu sunt vaccinați să intre în carantină 10 zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

ADVERTISEMENT