News

Reguli noi în școli. Ordinul comun ME – MS, modificat: se trece în online 5 zile, în loc de 10, la apariția cazurilor

Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății se modifică din nou. Școlile vor trece în online 5 zile, în loc de 10, la apariția cazurilor de infectare cu Covid-19 în rândul elevilor.
02.02.2022 | 11:17
Reguli noi in scoli Ordinul comun ME  MS modificat se trece in online 5 zile in loc de 10 la aparitia cazurilor
ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, autoritățile au schimbat din nou condițiile de carantină. În consecință, ministrul educației Sorin Cîmpeanu, a anunțat că măsurile se vor aplica și în cazul unităților de învățământ.

Astfel, a fost modificat ordinul comun semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății privind funcționarea școlilor.

ADVERTISEMENT

După această modificare, trecerea în online a claselor, grupelor sau școlilor integral la apariția cazurilor de Covid-19 se va face pentru timp de 5 zile în loc de 10, cum era prevăzut inițial. De asemenea, contacții direcți ai unor cazuri confirmate vor fi carantinați timp de 5 zile.

Clasele trec online 5 zile, în loc de 10, la apariția infecțiilor. Ordinul ministerelor Educației și Sănătății, modificat

Marți, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro ordinul comun ”trebuie adaptat la regula generală. Suntem deja în elaborare împreună cu Ministerul Sănătății”.

ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii ianuarie, autoritățile au decis că măsura de carantinare  să se aplice pentru o perioadă de 5 zile în cazul elevilor vaccinați sau care au trecut prin boală și pentru 10 zile pentru cei nevaccinați.

Raed Arafat, a anunțat, luni, că ”măsura de carantină pentru contacții direcți devine pentru 5 zile, iar exceptați sunt persoanele care au trecut prin boală și care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare.

ADVERTISEMENT

Deci, maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare, și atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct. În rest, persoanele care intră în contact direct, conform definiției de caz, vor fi carantinați 5 zile, chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate”.

Ce prevede ordinul ME – MS modificat

În prezent, actul normativ ME – MS prevede ca: ”Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:

ADVERTISEMENT

Timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;

Timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv
în ultimele 180 de zile”.

După modificare, ordinul va arăta astfel:

”La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității deînvățământ.

Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați timp de 5 zile. Preșcolarii/Elevii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină”.

ADVERTISEMENT