News

Reguli mai stricte pentru călătorii în SUA. Măsura vine în urma cazurilor de infectare cu Omicron

În urma apariției cazurilor de infectare cu Omicron în cinci state americane, președintele Joe Biden anunță reguli mai stricte pentru călătorii în SUA
03.12.2021 | 17:27
Reguli mai stricte pentru calatorii in SUA Masura vine in urma cazurilor de infectare cu Omicron
ADVERTISEMENT

Varianta Omicron a virusului COVID-19 a fost găsită în cinci state americane. Pentru a evita răspândirea noii tulpini, președintele Joe Biden a anunțat că vor fi reguli mai stricte pentru călătorii în SUA.

Reguli mai stricte pentru călătorii în SUA, din cauza Omicron

Noua tulpină a coronavirusului se extinde cu mare rapiditate. Omicron a ajuns deja în cinci state din America. Este vorba despre New York, California, Colorado, Minnesota și Hawaii.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, autoritățile americane au decis să înăsprească regulile de călătorie.

Mai precis, de săptămâna viitoare, persoanele străine care călătoresc în Statele Unite ale Americii trebuie să facă un test Covid cu cel mult o zi înainte de călătorie. Măsura este valabilă atât pentru persoanele nevaccinate, cât și pentru cele care au fost imunizate, a anunțat președintele Joe Biden, citat de BBC.

Excepție fac oamenii care au trecut recent prin boală. Aceștia pot intra în SUA, însă trebuie să aducă un act doveditor al vindecării de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Joe Biden, milioane de teste gratuite care pot fi făcute acasă vor fi disponibile în curând.

Președintele a mai adăugat că măsura privind obligativitatea purtării măștii de protecție în avion, tren sau autobuz rămâne în vigoare până la jumătatea lunii martie.

ADVERTISEMENT

Omicron, în cinci state americane

Zece cazuri ale variantei Omicron, despre care OMS spune că prezintă un risc enorm la nivel mondial, au fost detectate în SUA, mai precis în statele New York, California, Colorado, Minnesota și Hawaii.

California, Colorado și Minnesota au găsit cazuri în rândul pacienților care au fost complet vaccinați. Pacientul din Minnesota este primul caz cunoscut din SUA de transmitere comunitară a variantei Omicron, găsit la un bărbat complet vaccinat care a călătorit recent în New York și a participat la o conferință.

ADVERTISEMENT

Cazul din Hawaii ridică niște semne de întrebare. Conform Departamentului de Sănătate, persoana infectată nu avea niciun istoric de călătorie. Acest lucru indică faptul că probabil a început deja transmisia comunitară, au spus oficialii din domeniul sănătății. De asemenea, bolnavul a mai avut o dată COVID-19, iar asta pare să dovedească ceea ce spun specialiștii OMS, că trecerea prin boală asigură foarte puțină protecție în fața variantei Omicron.

Oficialii sanitari de stat au raportat doar simptome ușoare în toate aceste cazuri.

Noi restricții și în România

Au fost discutate în Guvern vineri, 03 decembrie, noi restricții în ceea ce-i privește pe călătorii care vor să intre în România.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a propus ca toate persoanele care călătoresc în România să facă un test PCR, indiferent că sunt vaccinate sau nu.

Propunerea nu a fost primită cu foarte mare entuziasm de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. Din punctul lor de vedere, măsura ar duce la blocarea vămilor, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când mulți români se întorc acasă.

ADVERTISEMENT