News

Reguli stricte pentru copii, după ce va începe școala. Măști în pauză și minimum 1 metru distanță între elevi, propunerile experților

18.08.2020 | 18:03
Reguli stricte pentru copii dupa ce va incepe scoala Masti in pauza si minimum 1 metru distanta intre elevi propunerile expertilor
ADVERTISEMENT

Copiii se vor întoarce la școală din 14 septembrie, însă părinții se tem pentru sănătatea celor mici în condițiile în care pandemia de Covid-19 nu a trecut în țara noastră.

Elevii vor fi nevoiți să respecte anumite reguli de distanțare socială, timp în care profesorii vor fi instruiți să implementeze mai multe directive sanitare ale Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Inclusiv ministrul Monica Anisie a promis că va dota fiecare bancă cu „pepsiglas”, un alt motiv pentru care elevii ar trebui să se simte în siguranță.

Reguli de protecție stricte pentru elevi în plină pandemie de Covid-19

Microbiologul Alexandru Rafila e conștient că în special la clasele mici e greu să convingi un copil să poarte mască de protecție, însă crede că acest lucru e obligatoriu pentru a preveni infectarea cu Covid-19, cel puțin în pauze.

ADVERTISEMENT

Nu știu, sincer în general nu mă preocupă comparațiile cu diverse forme geometrice, mă interesează doar un trend, noi suntem practic pe trend crescător, care a început din iunie, a continuat până în ultimele zile, există o tendință de stabilizare, de ușoară descreștere.

Să vedem dacă e tendință sau întâmplare. În secțiile ATI numărul persoanelor infectate e 500, circa jumătate din capacitatea sistemului sanitar. Concentrarea cazurilor în câteva județe cu numeroase focare din județe e îngrijorătoare, acestea sunt zonele care pot să genereze îmbolnăviri în cascadă.

ADVERTISEMENT

Situația e foarte serioasă, ca o concluzie, să sperăm că nu va mai crește numărul de cazuri. Acest trend descrescător trebuie să fie sustenabil.

Ar trebui să luăm măcar un metru distanță de copii, care va fi decizia referitoare la utilizarea măștilor rămâne de văzut. Ar fi bine să utilizăm masca măcar în pauză, infrastructura trebuie adaptată acestei situații. Trebuie instruit personalul din școli, potrivit măsurile de protecție.

ADVERTISEMENT

Trebuie să existe două recipiente de dezinfectant în clasă, sunt foarte multe lucruri care dacă vor fi repetate dacă vreți înainte de începerea anului școlar, să fie deja lucrurile la locul lor, sigur că putem avea o reducere a riscului”, a punctat Rafila, la Antena 3.

Fiecare județ va decide dacă e oportun ca elevii să meargă la școală, în funcție de contextul epidemiologic și de rata infectărilor.

ADVERTISEMENT