News

Regulile pentru deschiderea anului școlar, publicate în Monitorul Oficial. Ce trebuie să respecte elevii și profesorii

Regulile pentru derularea noului an şcolar 2021 – 2022 au fost publicate în Monitorul Oficial. Vedeți mai jos ce trebuie să respecte elevii și profesorii
07.09.2021 | 11:10
Regulile pentru deschiderea anului scolar publicate in Monitorul Oficial Ce trebuie sa respecte elevii si profesorii
ADVERTISEMENT

Ordinul miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei, care reglementează activitatea în unitățile de învățământ, a fost publicat în Minitorul Oficial. Acesta este format din două părți.

Regulile generale sunt prezentate în prima parte, iar metodologiile pentru fiecare situație în parte sunt în anexă. La data de 13 septembrie, școlile se vor deschide, cu prezență fizică pentru toți elevii.

ADVERTISEMENT

Regulile pentru deschiderea anului școlar, publicate în Monitorul Oficial. Ce trebuie să respecte elevii și profesorii

Monitorul Oficial, Ordinul comun. Vezi aici documentul, paginile 9-15.

Școlile vor funcționa cu prezență fizică până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie, Ulterior, cursurile se vor muta în online.

Față de forma anunțată anterior, s-a mai adăugat posibilitatea ca și elevii care au în familie persoane cu vulnerabilități să poată face cursurile în format online.

ADVERTISEMENT

„Preșcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă”, prevede documentul.

Ce reguli trebuie respectate

Cu excepția preșcolarilor, indiferent de vârsta lor, masca de protecție este obligatorie pentru toată lumea. La orele de sport și la clasele din învățământul vocațional, unde se studiază instrumente de suflat, aceasta nu va fi utilizată.

ADVERTISEMENT

Atât elevii, cât și personalul din învătământ au obligaţia de a se spăla sau de a-şi dezinfecta mâinile imediat după intrarea în şcoală şi înainte de a intra în sala de clasă, înainte de pauzele de masă, înainte şi după utilizarea toaletei, după tuse sau strănut și ori de câte ori este necesar.

Cum se va face accesul în unitățile de învățământ

La intrarea în instituţia de învăţământ, accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate de către persoane desemnate de către conducerea respectivei unităţi de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Se recomandă intrarea prin mai multe căi de acces, pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care acest lucru nu este posibil, se va respecta distanţarea fizică a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ.

Căile de acces  vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor, pentru a limita punctele de contact, iar elevii, după dezinfecția mâinilor, vor merge direct în sala de clasă.

„Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/Însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ, cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare,” se precizează în document.

Activitatea în sălile de clasă

Programul şcolar va fi organizat astfel încât să aibă în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, evitându-se aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze;

„Intervalele aferente pauzelor pot fi stabilite în mod eşalonat, astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim. Elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menţinerea distanţării fizice. Orice activităţi care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei dintre elevi.”

Mai mult, aceștia nu vor schimba între ei alimente și obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.)

ADVERTISEMENT
Tags: