News

Reîmpărțirea ministerelor, cheia crizei politice din România! De ce ar fi rupt liberalii coaliția

Reîmpărțirea ministerelor, cheia crizei politice din România și marele deranj din Partidul Național Liberal
21.10.2021 | 13:46
Reimpartirea ministerelor cheia crizei politice din Romania De ce ar fi rupt liberalii coalitia
Liberalii speră acum la o nouă renegociere a ministerelor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a agitat apele puternic în Partidul Național Liberal. Fostul președinte a cedat ministere importante la puțin timp după alegerile legislative și a căzut în dizgrația greilor din partid. Mai multe nume sonore au anunțat încă de atunci că ceea ce s-a întâmplat nu a fost deloc o negociere pentru formațiunea politică.

Rareș Bogdan, Dan Vîlceanu și chiar Florin Cîțu au strâmbat din nas și n-au ezitat o clipă atunci când au avut posibilitatea. De altfel, despre Ludovic Orban s-a spus că ar fi participat de unul singur la împărțirea concretă a ministerelor.

ADVERTISEMENT

Reîmpărțirea ministerelor, cheia crizei politice!

Pe atunci președinte al PNL-ului, Orban nu a stat pe gânduri și a sărit peste echipa de negociere delegată de partid. Culmea, până și cei de la USR PLUS sau UDMR s-au arătat șocați de ușurința cu care acesta ar fi cedat mai multe ministere.

Astfel, surse politice au transmis că atunci când au aflat că Transporturile, Fondurile Europene și Dezvoltarea au ajuns în celelalte tabere, liberalii ar fi început să strige la Orban și să-l amenințe.

ADVERTISEMENT

Ca să nu le dea prea mult timp la dispoziție, Ludovic Orban a plecat acasă imediat după ce a făcut anunțul privind ministerele pe care le va avea PNL în guvern. A urmat un adevărat șoc și filiale întregi s-au revoltat. Printre cei nemulțumiți s-ar fi aflat grupările din Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Maramureș sau Alba, adică exact cele care au votat împotriva lui Orban la alegerile interne.

Aceștia i-au reproșat fostului președinte că și-ar fi negociat funcția de președinte al Camerei Deputaților și a sacrificat oameni cu viitor în partid precum Lucian Bode de la Transporturi sau Marcel Boloș de la Fonduri Europene

ADVERTISEMENT

Ce a obținut PNL la negociere, dar și ce ministere grele au pierdut liberalii

Vă readucem aminte că după alegeri, liberalii au obținut, în urma negocierilor purtate de Ludovic Orban, ministerele Agriculturii, Educației, Culturii, Finanțelor, dar și pe cel de Interne sau Energia, Apărarea și Externele, ultimele două fiind considerate cheie.

Doar că, ambele îi aparțin de fapt și de drept președintelui Iohannis. Șeful statului a insistat încă din luna decembrie a anului trecut ca acestea să fie orchestrate de doi specialiști pe care el îi agreează și în care are totală încredere. Așa că Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu erau bătuți în funcții.

ADVERTISEMENT

Pentru liberali era însă la fel de important și ministerul Dezvoltării, adică instituția care gestiona un buget enorm. Vorbim despre programele de dezvoltare locală și banii pentru primari, adică bani foarte mulți.

Totodată, pe lista PNL-ului se aflau și Transporturile, având în vedere că acest minister are planificate în următoarea perioadă mai multe proiecte grele de infrastructură, proiecte care ar putea însemna voturi serioase în timpul campaniei viitoare.

Culmea, ministerul Fondurilor Europene a fost lăsat și el în tabăra USR-ului, deși acesta a venit la ultimele alegeri la pachet cu PNRR. Adică alți bani, altă distracție, doar că nu una coordonată de liberali.

Ce au urmărit liberalii prin declanșarea crizei politice

Potrivit mai multor surse politice, liberalii au o singură dorință după ce au ales să meargă pe mâna lui Nicolae Ciucă. Aceștia vor ca la negocierile pentru refacerea coaliţiei să fie rediscutată şi o eventuală reîmpărţire a ministerelor.

De altfel, renunţarea la Florin Cîţu vine pe fondul adâncirii crizei politice, suprapuse peste cea sanitară şi a preţurilor la energie, şi în contextul refuzului explicit al USR de a reface coaliţia atât vreme liderul PNL va fi în continuare propunerea de prim-ministru.

Fără să mai aibă nevoie de voturile social democraților, liberalii speră acum ca alături de un alt premier, USR-ul să fie înduplecat să revină la guvernare. Și cum PNL a făcut un prim pas pentru împăcare, oamenii lui Cîțu se așteaptă ca formațiunea lui Dacian Cioloș să fie deschisă pentru o nouă negociere

ADVERTISEMENT