Life

Doliu în lumea artistică. Rela Ciulei a murit. Lăutarul de la Rapsozii Gorjului avea 84 de ani

Rela Ciulei, unul dintre cei mai cunoscuți artiști de muzică lutărească din județul Gorj, a trecut la cele veșnice. Renumitul lăutar avea vârsta de 84 de ani.
24.01.2022 | 07:32
Doliu in lumea artistica Rela Ciulei a murit Lautarul de la Rapsozii Gorjului avea 84 de ani
Doliu în muzică. Rela Ciulei a murit. Solista de la Rapsozii Gorjului avea 84 de ani. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Născută în comunca Telești, într-o familie de muzicieni, cântăreața a lăsat în urma sa foarte multă durere, dar și numeroase cântece. Regretata solistă nu a făcut nicio școală de muzică, dar punea foarte mult suflet.

Solista tarafului „Rapsozii Gorjului”, care a fost numită cel mai bun lăutar din județ, s-a stins din viață duminică, 23 ianuarie, la 84 de ani, după o carieră începută în jurul vârstei de 6 ani, când a fredonat primele cântece.

ADVERTISEMENT

Rela Ciulei nu cânta numai cu vocea, ci și la chitară, un instrument muzical primit de la tatăl său, cel care i-a insuflat pasiunea pentru domeniul acesta. Este vorba de o chitară veche adusă de figura paternă din război.

Doliu în muzică. Rela Ciulei a murit. Solista de la Rapsozii Gorjului avea 84 de ani

Ioniță Țambu, tatăl regretatei Rela Ciulei, era unul dintre cei mai cunoscuți lăutari din zonă, după cum avea să povestească peste ani regretata cântăreață de muzică lăutărească.

ADVERTISEMENT

„Muzica lăutărească este viaţa mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Teleşti. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt.

Pot să spun că am crescut în muzică şi asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simţit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească.

ADVERTISEMENT

Chitara este aceeaşi la care cânt şi acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni”, mărturisea solista în urmă ceva timp pentru gazetadesud.ro.

Cine a fost Rela Ciulei, solista tarafului Rapsozii Gorjului

Rela Ciulei este nimeni alta decât sora mai mare a celebrului violonist Victor Țambu. Regretata cântăreață a început să performeze de mică, iar la vârsta de 12 ani obținea primul premiu la un festival al lăutarilor.

ADVERTISEMENT

Este vorba de un festival din Târgu Jiu unde regretata artistă din Gorj a cântat o melodie veche de 60 de ani intitulată „Făcui o prostie și vreau să o mai fac”.

S-a căsătorit cu Nicolae Ciulei, un violonist din Brădiceni. Împreună cu taraful partenerului de viață a început să concureze cu celelalte vârfuri ale Gorjului: Frații Pițigoi, Taraful Genei Bârsan și Taraful Costică Dindiri.

În anul 2005 a început să facă parte din Taraful tradițional „Rapsozii Gorjului” al Școlii Populare de Artă, înființat de fratele său, Victor Țambu. Instrumentele la care a cântat sunt specifice județului Gorj (vioara, braciul, chitara și contrabasul).

Câțiva ani mai târziu, în 2009, a luat parte la prima ediție a Festivalului Național de Interpretare „Lăutarul”, desfășurat la Drăgășani, județul Vâlcea. Rela Ciulei și taraful primesc Marele Premiu, în timp ce solista este distinsă cu Premiul I la secțiunea soliști vocali.

În august 2010 a participat la primul festival româno-irlandez, și anume „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. Acesta s-a desfășurat la Cimitirul „Vesel” din Săpânța, județul Maramureș și a fost coordonat de Grigore Leșe.

Rela Ciulei nu se oprește aici și participă la numeroase ediții ale festivalului „Tarafuri și fanfare”, care se desfășoară în diferite orașe ale țării, printre care se numără: București (2007), Dumbrava Sibiului (2009), Suceava (2010), Sibiu, Târgu Jiu și Craiova (2015).

ADVERTISEMENT