Relaţia Turcia-SUA, în pericol. Armamentul nuclear american, vizat

Turcia-SUA

Un parlamentar turc propune închiderea bazei aeriene de la Incirlik, care găzduieşte în prezent 90 de focoase nucleare americane. Namik Havutca, vicepreşedinte al Partidului Popular Republican (CHP) argumentează că existenţa bazei folosite de americani transformă ţări prietene în duşmani şi reprezintă un pericol la adresa stabilităţii interne a Turciei.

Oficialul american a făcut apel la evacuarea imediată a tuturor aeronavelor străine, a armamentului şi materialelor deţinute de alte ţări la baza de la Incirlik, care ar trebui închisă. Baza aeriană este folosită de coaliţia internaţională condusă de SUA, pentru lovituri împotriva ISIS.

„Baza aeriană de la Incirlik nu a adus decât instabilitate şi divizare în Turcia şi în regiune”, a declarat Havutca, potrivit Sputnik. Parlamentarul a mai afirmat că baza NATO nu a fost alături de poporul turc în momentul în care „s-a vărsat sânge şi naţiunea era în lacrimi”.

Potrivit parlamentarului, baza de la Incirlik reprezintă o ameninţare pentru Turcia, atât intern, cât şi extern, fiind responsabilă pentru înmulţirea duşmanilor şi transformarea prietenilor în duşmani.

Politicianul a făcut apel la colegi pentru a-i susţine demersul de închidere a bazei, pe care a numit-o „un virus care macină Orientul Mijlociu”. Havutca a mai afirmat că baza NATO a furnizat suport logistic puciştilor, pe 15 iunie.

Sursă: www.stirpesurse.ro