News

Relaţie disfuncţională la vârful UE. Tensiunile dintre Ursula von der Leyen şi Charles Michel nu mai pot fi ascunse, dar ele afectează mersul Europei

Ursula von der Leyen şi Charles Michel, cuplul ciudat din fruntea UE. Nicidată relaţiile dintre preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European nu au fost atât de proaste
11.11.2022 | 17:11
Relatie disfunctionala la varful UE Tensiunile dintre Ursula von der Leyen si Charles Michel nu mai pot fi ascunse dar ele afecteaza mersul Europei
Ursula von der Leyen şi Charles Michel nu se înţeleg deloc Foto: Politico
ADVERTISEMENT

Relațiile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, nu au fost niciodată atât de proaste, se arată într-o sinteză publicată de Politico.

Cei doi preşedinţi se evită constant din 2019

Ursula von der Leyen și Charles Michel abia mai comunică, evitându-se până în punctul în care staff-urile lor încearcă să evite inclusiv suprapunerea itinerariilor lor. O astfel de relație tensionată creează tensiuni nu numai în agenda legislativă și politică a UE, ci și în cercurile diplomatice, după cum remarcă Politico . Rivalitatea dintre Comisie și Consiliu a fost de multă vreme o provocare, din cauza împărțirii instituționale a responsabilităților.

ADVERTISEMENT

Comisia are putere executivă și capacitatea de a propune legislație, iar Ursula von der Leyen se află în centrul oricărei inițiative a UE. Consiliul, pe de altă parte, este locul unde șefii de stat și de guvern creează legi pe baza propunerilor Comisiei. Charles Michel este ca un coordonator care trebuie să modereze discuția dintre adevărații factori de decizie. Cele două roluri se suprapun adesea în domenii de responsabilitate, astfel că o comunicare constantă între cei doi lideri este esențială.

În timp ce predecesorii lor, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk se consultau în mod constant, întâlnirile dintre Ursula von der Leyen și Charles Michel sunt aproape inexistente. De-a lungul anilor, Juncker și Tusk s-au întâlnit în mod regulat înainte de Summit-ul euro cu președinții Băncii Centrale Europene și ai Eurogrupului, organismul informal al miniștrilor de finanțe din zona euro. Cu toate acestea, din 2019, nu a mai existat nicio întâlnire – chiar dacă dificultățile economice ale blocului au crescut. Totul se repetă acum, când ambii trebuie să călătorească la summitul G20 de la Bali și, în același timp, încearcă activ să nu aibă apariții publice comune.

ADVERTISEMENT

Incidentul Sofagate, momentul rupturii

Von der Leyen și Michel împărtășesc unele asemănări biografice. Ambii provin din familii politice, ambii și-au construit cariere impresionante – von der Leyen ca ministru al Apărării în guvernul fostului cancelar Angela Merkel, iar Michel ca fost prim-ministru belgian. Cu toate acestea, ei sunt foarte diferiţi în ceea ce privește personalitatea. Von der Leyen tinde să controleze și să organizeze, în timp ce despre Michel se spune că este un tip mai artistic înclinat spre poezie.

Potrivit oficialilor intervievați de Politico, coabitarea lor a început pașnic, deși “cu mici sughițuri”. După aceea, întâlnirile au devenit mai puțin frecvente, iar lucrurile s-au prăbușit complet în aprilie 2021, după ce au călătorit în Turcia pentru a se întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Von der Leyen a fost rănită de ceea ce ea a numit un incident “sexist”, în care Michel s-a aşezat pe singurul scaun aflat lângă președintele turc, lăsând-o pe Von der Leyen să se aşeze stingheră pe canapeaua de vizavi. Incidentul, înregistrat pe cameră și intitulat Sofagate, a devenit viral.

ADVERTISEMENT

După aceea, lucrurile nu au mai fost la fel, prânzurile și întâlnirile comune au început să fie anulate. Oficialii Comisiei susțin că cei doi se întâlnesc aproape în fiecare săptămână la forumuri, dar nu se mai consultă în întrevederi personale. Unii dintre angajați s-au plâns că au fost nevoiți “să caute informații precum jurnaliştii”. Comisia nu îl informează pe Michel cu privire la propunerile viitoare, deși acele inițiative vor avea nevoie de sprijin guvernamental, a aflat Politico de la personalul consiliului. Mai mult decât atât, tensiunile se revarsă şi în public. Într-o scrisoare de săptămâna aceasta, Michel a condamnat-o pe von der Leyen pentru că nu a prezentat o propunere de plafonare a prețurilor gazelor naturale.

Neîncrederea s-a răspândit și în problemele de securitate. La un moment dat, în timpul pandemiei, când șeful de cabinet al lui von der Leyen, Bjoern Seibert, și un comisar al UE au vrut să discute cu un omolog din administrația SUA delegația a decis să călătorească la periferia Bruxelles-ului pentru a folosi linia sigură din sediul NATO mai degrabă, decât să folosească facilitatile Consiliului de vizavi.

ADVERTISEMENT

Unul dintre elementele centrale de la G20 va fi o întâlnire între Charles Michel și liderul chinez Xi Jinping, programată să aibă loc pe marginea summit-ului. Având în vedere diviziunile din cadrul UE cu privire la modul de a trata Beijingul, aceasta se prefigurează a fi o întâlnire crucială. Dar Ursula von der Leyen nu a fost invitată să şi se alăture. Motivul? Refuzul acesteia de a-i permite lui Charles Michel să participe la o întâlnire cu prim-ministrul indian Narendra Modi la summit-ul G7 din Germania, din luna iunie.

Ruperea relațiilor dintre cei doi a început să afecteze funcționarea UE, potrivit oficialilor ambelor instituții. Un alt oficial al UE confirmă şi el că relația interinstituțională nu a fost niciodată atât de scăzută. “Nu are niciun sens ca șeful Comisiei Europene și președintele Consiliului European să se lupte între ei. În vreme de criză, UE ar trebui să se unească. Da, structural cele două instituții sunt în conflict. Uneori nu există o diviziune clară a muncii. Dar avem nevoie de adulți în cameră“, a spus acesta acesta, concluzionând sinteza făcută de publicaţia americană.

ADVERTISEMENT