News

Relațiile SUA-China puse din nou la încercare. Încă o delegație din Congresul american a ajuns în Taiwan

Un grup de cinci membri ai Congresului SUA au început o vizită în Taiwan, în contextul în care China a făcut recent manevre militare în apropierea insulei, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi.
14.08.2022 | 17:15
Relatiile SUAChina puse din nou la incercare Inca o delegatie din Congresul american a ajuns in Taiwan
Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O delegație de congressmeni americani a sosit, duminică, în Taiwan, pentru o vizită de două zile în timpul căreia se vor întâlni cu președintele Tsai Ing-wen, aceasta fiind a doua vizită la nivel înalt făcută de americani într-o perioadă de tensiuni militare dintre statul insular și China, informează Reuters.

„Sprijin ferm” pentru Taiwan

Beijingul, care reveindică Taiwanul ca teritoriu propriu, a desfășurat manevre militare în jurul insulei ca expresie a furiei provocate de vizita făcută în această lună la Taipei de către președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

ADVERTISEMENT

Institutul American din Taiwan, care funcționează ca ambasadă de facto a SUA, a precizat că delegația este condusă de către senatorul Ed Markey, care este însoțit de alți patru colegi într-o vizită care face parte dintr-un turneu diplomatic mai amplu în zona indo-pacifică.

Administrația prezidențială din Taiwan a anunțat că întrevederea președintelui cu delegația americană va avea loc luni dimineață

ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care China amplifică tensiunile în strâmtoarea Taiwan și în regiune prin manevre militare, delegația condusă de Markey în Taiwan demonstrează încă o dată sprijinul ferm al Congresului Statelor Unite pentru Taiwan”, se arată în declarația președinției taiwaneze.

Armata chineză continuă activitățile în zonă

Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a publicat fotografii cu patru membri ai delegației care au sosit la aeroportul Songshan cu un avion militar de transport, în timp ce aeronava cu care a venit Markey a aterizat la aeroportul Taoyuan.

ADVERTISEMENT

Delegația se va întâlni cu lideri taiwanezi pentru a discuta despre relațiile SUA-Taiwan, securitate regională, comerț și investiții, lanțurile de aprovizionare globale, schimbări climatice și alte chestiuni de interes mutual”, a transmis ambasada de facto a SUA.

Deși manevrele Chinei în jurul Taiwanului, prin care a simulat o operațiune de ocupare a insulei, au încetat, activitățile militare continuă.

ADVERTISEMENT

Ministrul taiwanez al Apărării a anunțat că duminică au fost detectate 22 de avioane și șase nave chineze care se deplasau în strâmtoarea Taiwan.

ADVERTISEMENT
Tags: