News

Relaxări importante de la 1 iulie. Cum se vor organiza evenimentele publice și private. Avantajele vaccinaților

România intră joi, 1 iulie, într-o nouă etapă cu relaxări importante a restricțiilor cauzate de pandemie.
01.07.2021 | 09:37
Relaxari importante de la 1 iulie Cum se vor organiza evenimentele publice si private Avantajele vaccinatilor
ADVERTISEMENT

Conform pachetului de măsuri adoptat de CNSU pe 24 iunie, prima zi din iulie 1 vine cu un nou val de relaxări.

Veștile sunt din ce în ce mai bune pentru toate sectoarele de activitate. Astfel, măsurile vizează atât mediul de afaceri, cât și persoanele fizice și evenimentele private și publice.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate beneficiază de o serie de avantaje în următoarea perioadă. De exemplu, pentru cei imunizați, discotecile și cluburile se deschid până la ora 02:00.

România, relaxări importante de la 1 iulie. Cum se vor organiza evenimentele publice și private

Conform noului pachet de măsuri de relaxare, de la 1 iulie crește numărul de participanți la evenimente private. Astfel, pot participa, la nunți sau botezuri, 150 de persoane în aer liber și 100 la interior.

ADVERTISEMENT

Este important de precizat că, dacă toate persoanele sunt vaccinate complet, limitele cresc la 300 persoane la interior și la capacitate maximă la exterior.

La concerte și festivaluri va fi permisă participarea a 2.500 de persoane, în creștere de la 1.000, cu condiția ca participanții să fie vaccinați, testați negativ sau vindecați.

ADVERTISEMENT

Sălile de sport sau fitness vor funcționa la 100% din capacitate. La rândul lor, locurile de joacă pentru copii vor fi deschise la 70% din capacitate, în loc de 50%. Iar workshopurile se pot organiza cu 150 de persoane, față de 70, în prezent.

Competițiile sportive, organizate cu capacitate de 50%

De asemenea, va fi prelungit programul cluburilor și al barurilor până la ora 2 noaptea.

Crește și numărul spectatorilor care pot participa le evenimente sportive la 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfășoară la interior sau la exterior, cu condiția ca spectatorii să fie vaccinați sau testați. Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

ADVERTISEMENT

Din prima zi a ”lunii lui cuptor” se redeschid și târgurile, bâlciurile și talciocurile. Potrivit noilor modificări, începând cu data de 01.07.2021, se propune creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 8 persoane la 10 persoane.

Pentru cei vaccinaţi se deschid cluburile şi discotecile

Tot de azi crește gradul de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, la capacitatea maximă a acestora cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 şi portul măştii de protecţie în spaţiile comune.

Creşte gradul de ocupare la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Creşte gradul de ocupare la capacitatea maximă a spaţiilor, pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Fără mască de protecţie în birourile unde angajaţii sunt vaccinaţi şi nu există interacţiune cu publicul

Purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 10 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi cu asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune.

De asemenea, activitățile recreative şi sportive în aer liber vor putea fi desfăşurate cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.

Lista completă a măsurilor de relaxare care intră în vigoare la 1 iulie poate fi consultată AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: