News

Relaxări importante de la 12 iulie. Cum se vor organiza evenimentele publice sau private și ce se întâmplă cu masca de protecție

Raed Arafat a anunțat relaxări importante de la 12 iulie, dar și reguli noi pentru organizarea evenimentelor publice sau private
08.07.2021 | 12:53
Relaxari importante de la 12 iulie Cum se vor organiza evenimentele publice sau private si ce se intampla cu masca de protectie
Relaxări importante de la 12 iulie anunţate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență . Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea cu numărul 44, una prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.07.2021.

De asemenea, a fost propusă menţinerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise și desfășurarea acestora în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Relaxări importante începând cu 12 iulie

Trebuie să ştiţi că din 12 iulie se vor putea desfășurara competiții sportive, în spații deschise, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Totodată pot merge la astfel de acţiuni persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore sau  persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2

ADVERTISEMENT

Se propune ca desfășurarea competițiilor sportive în spații închise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, pot participa persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Ce spune Raed Arafat despre relaxarea măsurilor

Raed Arafat a mai anunţat că se propune ca activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Mai mult decât atât, s-a propus ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori.

ADVERTISEMENT

Este nevoie şi de asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dar şi de purtarea măștii de protecție, doar dacă participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-oV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Trebuie spus că autorităţile propun şi menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone cu potențial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Vor fi permise desfăşurarea competițiilor sportive pe teritoriul României cu participarea spectatorilor peste 50% din capacitatea maximă a spațiului să poată fi realizată doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Ce se întâmplă cu nunţile şi botezurile din 12 iulie

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte va fi permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Autorităţile propun menținerea organizării de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Atenşie, toate cele enumereate mai sus vor fi interyise la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Interesant este că toate evenimentele se pot organiza și cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spațiului dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

Se propune menținerea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane şi cu respectarea următoarelor
măsuri:

  • purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către
    toți participanții;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în
    spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
  • menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și
    asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
  • dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe
    perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
  • aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea
    contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2

Întreg documentul îl puteţi accesa AICI.

ADVERTISEMENT