News

Document. Lista cu relaxări pentru vaccinați, din decembrie. Arafat: „Nu e relaxare. Certificatul verde rămâne valabil”. Cum va fi Ziua Națională. Update

Autoritățile din România au pregătit o serie de relaxări pentru luna decembrie. Deciziile CNSU vizează, în principal, persoanele vaccinate anti-Covid.
Document Lista cu relaxari pentru vaccinati din decembrie Arafat Nu e relaxare Certificatul verde ramane valabil Cum va fi Ziua Nationala Update
ADVERTISEMENT
19-11-2021
14:06

Raed Arafat precizează că noile măsuri nu sunt relaxări

În privința noilor măsuri anunțate de CNSU de la 1 Decembrie, Raed Arafat a precizat că nu sunt relaxări, asta pentru că certificatul verde rămâne obligatoriu, cu excepția spațiului public de la parada de 1 Decembrie. De altfel, șeful DSU a explicat faptul că noile reguli s-au decis pentru că unele activități nu mai puteau sta blocate.

”Unii au zis că e relaxare, nu e relaxare… Noi, de fapt, am luat nişte măsuri pe care am zis că le vom lua, cu accesul, cu certificatele verzi, cu tot cu interdicţia participării complete a oricărui spectator la activităţile sportive şi am zis că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia.

Dar din ce vedeţi, rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment şi pentru cele două categorii – vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Singura zonă în care nu se cere certificatul este la 1 Decembrie, în zona unde este spaţiu public, unde oamenii sunt în spaţiu public şi unde se cere doar respectarea măsurilor de sănătate, inclusiv purtarea măştii. Însă, în zona oficială, în interior, din nou, se aplică certificatul verde”, a anunțat șeful DSU în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Raed Arafat a spus că nu se pune problema în aceste momente despre obligativitatea vaccinării anti-Covid sau a unui lockdown pentru persoanele neimunizate încă.

”La acest moment, la nivelul CNSU nu există astfel de abordare în România. Austria și alte țări discută de partea de obligativitate și sunt și măsuri mai dure implementate de alte țări acolo unde acum cresc cazurile”, a mai spus Raed Arafat.

19-11-2021
12:15

Documentul noilor decizii ale CNSU

Documentul CNSU cu privire la noile relaxări de la 1 decembrie a fost publicat.

Ce se întâmplă cu școlile de la 1 decembrie

În privința școlilor, s-a decis ca acestea să funcționeze în format fizic, indiferent de rata de vaccinare a angajaților, în localitățile unde incidența este mai mică de trei la mie.

„Aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Pagina 2 din 3 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, arată documentul citat.

Decizia privind Ziua Națională

Totodată, autoritățile au decis ca de 1 decembrie să aibă loc ceremoniile specifice, cu cel mult 400 de persoane în București și 200 în restul orașelor. Desigur, aici trebuie respectate toate măsurile de protecție sanitară.

Totodată, cei care vor să participe trebuie să le pună la dispoziție organizatorilor certificatul verde.

La sediile instituțiilor centrale, unde au loc activitățile specifice de Ziua Națională, vor putea participa cel mult 300 de oameni, în timp ce la restul sediilor autorităților pot merge nu mai mult de 150 de oameni.

La zonele oficiale, accesul e permis doar pentru vaccinați și pentru cei trecuți prin boală.

Cum se vor desfășura competițiile sportive

La competițiile sportive pot participa doar cei vaccinați sau care au trecut prin boală.

„Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea spectatorilor până la Pagina 3 din 3 30% din capacitatea maximă a spațiului, asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție”, arată documentul CNSU.

Măsurile pot fi consultate aici.

Dacă majoritatea statelor europene impun restricții severe din cauza exploziei infecțiilor cu Covid-19, România se află într-o perioadă în care valul 4 pare domolit. De la aproape 19.000 de cazuri luna trecută, am ajuns în prezent la o medie de 3.000 – 4.000 pe zi.

Dată fiind această ameliorare a crizei sanitare, autoritățile pregătesc mai multe măsuri de relaxare care să intre în vigoare din luna decembrie.

ADVERTISEMENT

România pregătește relaxări pentru luna decembrie. Deciziile aflate pe masa CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) are pe masă, la stadiul de propuneri, mai multe relaxări pentru luna viitoare. O parte dintre acestea vizează în principal persoanele vaccinare.

Astfel, de la 1 decembrie, competițiile sportive ar putea avea loc din nou cu spectatori în tribune. Deocamdată, s-ar putea permite accesul la 30% din capacitate.

ADVERTISEMENT

La fel, cursurile și workshop-urile se deschid, dacă propunerile se acceptă, la capacitate de 30%.

De asemenea, se vor permite și spectacolele în aer liber cu 1.000 de participanți. Condiția e ca toți să fie vaccinați, anunță televiziunea Digi24.

ADVERTISEMENT

Elevii revin fizic la școală în localitățile cu rată sub 3 la mie

O altă măsură importantă vizează instituțiile de învățământ. Astfel, din decembrie s-ar putea renunța la condiția ca 60% din personalul școlar să fie imunizat, iar elevii să revină fizic în bănci unde rata de infectare este de sub 3 la mie.

  • 18 județe din țară au rata de infectare de sub 3 la mie în acest moment, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică (GCS)
ADVERTISEMENT

Ceremoniile de la 1 decembrie 2021 ar putea avea parte de prezența publicului în București, dar și în țară.

Conform propunerilor CNSU, în Capitală s-ar putea permite o asistență de 400 de persoane, iar în țară de 200.

Valul 4 al pandemiei din România a slăbit în intensitate

State din Europa precum Germania, Austria, Belgia, Grecia sau Olanda raportează zilnic cifre record de infectări în pandemia de Covid-19. În consecință, mai multe restricții au fost sau sunt în curs de implementare în aceste țări.

În schimb, România pare scăpată de efectul extrem de agresiv al acestui val 4. Numărul cazurilor zilnice a scăzut dramatic în ultimele zile. Vineri, 19 noiembrie, GCS a anunțat 2.889 de îmbolnăviri. Reamintim că, în octombrie, țara noastră trecea frecvent de 17.000 – 18.000 de cazuri în 24 de ore.

ADVERTISEMENT
Tags: