News

Religia, materie la Bacalaureat în România? BOR: ”O propunere logică și justificată de realitate”

Religia a fost propusă ca materie la Bacalaureat. La originea acestui demers sunt Biserica Ortodoxă și alte culte din România.
15.03.2023 | 21:39
Religia materie la Bacalaureat in Romania BOR O propunere logica si justificata de realitate
Religia, propusă ca materie la Bacalaureat. BOR: ”Este o disciplină opțională ca oricare alta”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Religia, materie la Bacalaureat în România? Cultele religioase din țara noastră solicită decidenților politici ca religia să devină o disciplină obligatorie la examenul de Bacalaureat.

Religia, propusă ca materie la Bacalaureat. BOR: ”Este o disciplină opțională ca oricare alta”

Elevii din România care susțin examenul maturității ar putea avea parte, în viitor, de o nouă materie. Biserica Ortodoxă România și alte culte ar dori ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv religia.

ADVERTISEMENT

Din datele oferite de Edupedu.ro, în această săptămână, 13 reprezentanți ai cultelor religioase au trimis o adresă ministrului educaţiei. Ei au solicitat ca religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline, ca probă de examen la noul Bacalaureat propus în proiectul legii Educaţiei.

În opinia purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, propunerea ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv religia este ”logică și justificată de realitate”.

ADVERTISEMENT

Bănescu spune că, prin dreptul garantat de Constituţie, ”şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi religia ca materie de studiu”.

Potrivit oficialului BOR, ”este evident că materia Religie destinată examenului pentru Bacalaureat ar trebui să includă preponderent unele conţinuturi. Acelea care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creştinismului, istoria sa şi a artei creştine, rolul său în istoria culturii şi civilizaţiei româneşti şi europene”.

ADVERTISEMENT

”Religia este o materie pentru care elevii/părinţii lor pot opta. Doar în acest sens este opţională. Făcând parte din trunchiul comun de materii, ea devine însă după momentul opţiunii materie obligatorie. Asta justifică posibila ei includere printre materiile de bacalaureat”, a mai spus Vasile Bănescu.

Președintele Federației Părinților: ”Nu susțin Religia ca disciplină la Bacalaureat. O să zăpăcim copiii”

La câteva ore după propunerea BOR și a cultelor, în spațiul public intern au început să apară reacții. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, spune că nu susține religia ca disciplină la Bacalaureat. ”O să zăpăcim copiii, nici ei nu mai știu la ce să se aștepte”, spune acesta.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea fi evaluate obiectiv cunoștințele religioase ale elevilor și în ce măsură acestea ar fi relevante pentru examenul de Bacalaureat?”, scrie Cristache, pe Facebook.

Utilizarea religiei ca disciplină la Bacalaureat ar putea fi considerată discriminatoare față de elevii care nu urmează o anumită religie sau care sunt atei”, mai spune Cristache.

Religia ar trebui să fie învățată într-un mod critic și obiectiv. Să nu fie folosită pentru a justifica prejudecăți sau discriminare. Deci, nu susțin religia ca disciplină la Bacalaureat”, este concluzia președintelui Federației Părinților.

ADVERTISEMENT
Tags: