Victoria nesperată reușită de FCSB, scor 1-0, pe terenul campioanei Greciei, PAOK Salonic, ridică nivelul așteptărilor printre foștii fotbaliști roș-albastrii. Campioana României are șase puncte și este pe locul 4 în clasament, după primele două runde. Doar Lazio, Lyon, Tottenham și Anderlecht mai au punctaj maxim.
Valentin Badea (41 de ani), atacantul care a calificat-o în 2006 pe FCSB în grupele Champions League, după ce marcat o ”dublă” în meciul cu Standard Liege, are numai cuvinte de laudă despre prestația campioanei României în primele două partide din faza principală Europa League.
– Te salut, Vali! Cum ai caracteriza evoluția celor de la FCSB în meciul cu PAOK?
– Mi-a plăcut foarte mult. Jucătorii au avut o atitudine foarte bună, iar organizarea tactică a fost extraordinară. S-a văzut că e altă concentrare la meciurile din cupele europene, pentru că nu doar România este cu ochii pe tine, ci te vede o lume întreagă.
– Ți-a plăcut vreun jucător în mod deosebit?
– Jucătorii care fac diferența în faza ofensivă ies mereu în evidență. Așa cum au fost Olaru și Bîrligea la faza golului.
Am spus că Bîrligea este un atacant care poate să ajute în meciurile din cuple europene, pentru că FCSB nu este o echipă care să domine adversarii în Europa și atunci are spații foarte mari în atac. Iar Bîrligea cu calitățile lui, forță și viteze, poate să fie periculos.
– După meci, Bîrligea a spus că golul său e mai mult meritul lui Olaru, pentru că s-a bătut pentru minge și i-a pasat. Așa simțeai și tu când primea pase în fața porții, doar să bagi mingea în plasă?
– La ce fază a făcut Olaru este normal să aibă merit mai mare. Ați văzut ce preluare a făcut, și-a driblat adversarul, a intrat în careu și i-a pasat perfect lui Bîrligea, care și-a făcut datoria de vârf și a apărut la finalizare. Șut de la șase metri cu toată poarta în față. Toată echipa a jucat extraordinar, și cei care au intrat după bancă mi-au plăcut, iar Târnovanu a fost numărul 1. A salvat niște situații de gol incredibile. Pe final a avut noroc cu bară, dar bara este a portarului.
– La cum joacă, Olaru forțează transferul în străinătate, a demonstrat încă o dată că este un mijlocaș de nivel internațional.
– Mie mi-a plăcut mereu jocul lui Olaru. Mai mult ca sigur o să vină și lui rândul cât de curând să se transfere la un club din străinătate. Nu cred că Olaru trebuia să mai confirme, el este deja un fotbalist consacrat. Nu pot să-mi dau cu părerea de ce nu este titular și la echipa națională. Este nea Mircea acolo. Și cu Edi Iordănescu au primit toți șanse. E decizia antrenorului.
– Vezi echipa asta capabilă să atingă performanțele voastre în Europa?
– Totul este posibil. Nici nouă nu ni se dădeau șanse să ne batem cu echipele mari. Îmi doresc ca FCSB să se califice în primăvara europeană. Cred că este posibil, mai ales în sistemul acesta nou de desfășurare. După două victorii din două meciuri este normal să începem să visăm. Chiar vorbeam cu niște prieteni după meci că stadionul va fi plin la următorul joc, cu Rangers.
– Aștepți și alte nopți magice din partea FCSB?
– Îmi doresc. Ne-ar crește și nouă nivelul, s-ar uita din nou lumea cu interes la fotbaliștii din campionatul din România. Ar fi bine să avem mai mulți jucători la echipe din campionatele puternice ale Europei. Eu cred că dacă mai câștigăm două meciuri ne putem califica, cu 12 puncte. Mă gândesc că au fost rezultate surpriză. Vezi egalul letonilor de la RSF, 2-2 cu Galatasaray, după ce FCSB i-a bătut cu 4-1. Poate vom fi deja calificați până la meciul cu Manchester United, din ianuarie.
În optimi se califică direct primele 8 clasate în faza principală, 8 echipe din cele 16 care vor da baraj (locurile 9-24). După două etape, pe primele 8 locuri în clasament sunt următoarele echipe: