News

Remdesivir ar putea fi folosit la scară largă în UE, la recomandarea Agenției Europene a Medicamentului

25.06.2020 | 21:53
Remdesivir ar putea fi folosit la scara larga in UE la recomandarea Agentiei Europene a Medicamentului
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentului va recomanda folosirea la scară largă a medicamentului Remdesivir în toate țările din Europa.

Agenția a recomandat „autorizarea unei puneri pe piață condiționate” a medicamentului, cu toate că nu există dovezi concrete că Remdesivir ar avea rezultate spectaculoase în combaterea Covid-19.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, recomandarea ar trebui aprobată și de Comisia Europeană, pentru a fi validă.

Remdesivir, recomandat drept medicament anti-Covid în Uniunea Europeană

Remdesivir este primul medicament împotriva COVID-19 care este recomandat pentru autorizare în cadrul UE”, anunță Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), precizând că recomandarea va trebui aprobată de Comisia Europeană.

Potrivit Digi 24, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) recomandă folosirea acestui medicament pentru adulți și pentru adolescenții cu vârste de peste 12 ani, care suferă în special de forme grave ale bolii.

ADVERTISEMENT

În același timp, OMS recomandă tuturor țărilor din lume să folosească alternativa dexametazonă, un medicament care pare să funcționeze și, spre deosebire de Remdesivir, este mult mai ieftin.

Potrivit specialiștilor, prețul Remdesivir ar putea să depășească 5.000 dolari pentru un tratament în SUA, în timp ce indienii au identificat anumiți producători dispuși să vândă acest tratament cu aproximativ 80 de dolari (6.000 de rupii).

ADVERTISEMENT

În Europa, medicamentul va fi comercializat sub numele de Veklury și va fi disponibil în majoritatea farmaciilor din țările membre UE.

Autorizația de comercializare va fi valabilă un singur an, urmând ca la finele acestui an compania Gilead să prezinte o statistică referitoare la efectele acestui medicament.

ADVERTISEMENT

Gilead, compania care produce Remdesivir, s-a angajat să distribuie 2 milioane de doze din acest medicament care se administrează injectabil, intravenos. Alexadru Rafila, expertul român afiliat OMS, s-a arătat rezervat în trecut referitor la potențialul pe care Remdesivir îl are în combaterea Covid-19.

Un studiu afirma în trecut că Remdesivir are proprietăți miraculoase, însă un alt studiu demonstra că medicamentul nu ar ajuta prea mult bolnavii de Covid-19. Desigur, adevărul este undeva la mijloc și doar timpul va decide dacă Remdesivir este alegerea corectă pentru a trata noul coronavirus.

ADVERTISEMENT