News

Remdesivir, inclus pe lista medicamentelor aflate în revizuire continuă în Europa! SUA a aprobat folosirea în tratarea coronavirusului

02.05.2020 | 07:39
Remdesivir inclus pe lista medicamentelor aflate in revizuire continua in Europa SUA a aprobat folosirea in tratarea coronavirusului
ADVERTISEMENT

Remdesivir, antiviralul pe care care tot mai mulți oficiali americani îl descriu drept salvarea noastră în lupta cu pandemia de coronavirus a fost inclus de Agenția Europeană pentru Medicamente pe lista celor aflate în revizuire continuă. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, printr-un comunicat de presă dat publicității în cursul zilei de vineri, 1 mai.

Remdesivir, medicamentul folosit pentru tratarea pacienților cu COVID-19, va fi evaluat în cel mai scurt timp posibil

Potrivit acestuia, decizia oficialilor europeni vine ca urmare a rezultatelor pozitive pe care medicamentul produs de compania Gilead Sciences le-a avut în tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Revizuirea continuă este unul dintre instrumentele de reglementare pe care Agenția le are la dispoziție pentru evaluarea rapidă a medicamentelor ce se dovedesc a fi promițătoare în timpul urgențelor de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

Agenţia americană pentru securitatea alimentelor şi medicamentelor (FDA) a autorizat de urgenţă folosirea medicamentului Remdesivir pentru tratamentul împotriva coronavirusului, iar acesta poate fi folosit în cazurile grave.

Concret, vorbim despre un proces ce presupune o analiză amănunțită a tuturor datelor referitoare la Remdesivir, inclusiv probele studiului publicat recent în China. Se dorește astfel evaluarea cât mai rapidă a beneficiilor medicamentului, dar și riscurile care pot interveni odată cu administrarea acestuia.

ADVERTISEMENT

Între timp, medicamentul a ajuns și la Timișoara

În calitate de responsabil al Comisiei pentru Sănătate Publică, ENVI, și Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente, sunt în permanent contact cu conducerea Agenției și am insistat pentru accelerarea tuturor procedurilor pentru a răspunde rapid provocărilor crizei coronavirus.

Deși Remdesivir nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, acesta este disponibil, inclusiv în România, pentru pacienți prin studii clinice și așa-numitele programe de , prin care bolnavii pot avea acces la medicamente neautorizate în situații de urgență.

ADVERTISEMENT

Dacă procedurile de la nivelul UE se vor desfășura în mod accelerat, așa cum a anunțat deja Agenția Europeană pentru Medicamente, pacienții europeni vor putea beneficia de acest tratament la timp”, a transmis europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.

În Statele Unite, rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de guvern au indicat faptul că pacienții cărora li s-a administrat Remdesivir s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit tratament placebo.

ADVERTISEMENT

Totodată, Anthony Fauci, unul dintre cei mai reputați medici americani specializați în bolile infecțioase, s-a arătat optimist în privința șanselor ca medicamentul aflat momentan în teste să se dovedească un aliat de nădejde în lupta cu boala. „Datele sunt foarte semnificative”, a apreciat expertul.

Între timp, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au fost trimise 110 flacoane din medicamentul injectabil. De asemenea, reprezentanții unității medicale au anunțat semnarea unui protocol privind realizarea ozonificării sângelui la pacienții aflați în stare critică. Remdesivir va fi folosit astfel în tratarea unui număr de 10 persoane internate în spitalul timișorean.

ADVERTISEMENT