News

Remdesivir, presupusul tratament împotriva Covid-19, ar putea ajunge în farmacii și spitale în viitorul apropiat. Anunțul Agenției Europene a Medicamentului

18.05.2020 | 15:30
Remdesivir presupusul tratament impotriva Covid19 ar putea ajunge in farmacii si spitale in viitorul apropiat Anuntul Agentiei Europene a Medicamentului
ADVERTISEMENT

Remdesivir, singurul medicament aprobat de FDA (agenție din SUA) ar putea ajunge în farmaciile și spitalele din Europa în viitorul apropiat.

Remdesivir ar putea ajunge în spitalele și farmaciile din Europa

Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a dezvăluit că medicamentul produs de compania Gilead ar putea primi în curând o autoritzație inițială de punere în piață ca tratament împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, EMA a recomandat deja uzul de Remdesivir, permițând administrarea lui în cazurile grave, fără a exista o autorizație oficială.

S-ar putea ca o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă să fie emisă în zilele următoare”, a declarat Rosi în cadrul unei audieri în Parlamentul European de la Bruxells.

ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentului ar mai luat în considerare, pe lângă Remdesivir, și alte medicamente care s-ar putea dovedi utile în lupta cu noul coronavirus. Aceste tratamente se bazează pe anticorpi monoclonali care, în teorie, ar putea „neutraliza” SARS-CoV-2.

Remdesivir, medicament minune sau o speranță deșartă?

Veștile că Remdesivir, un medicament dezvoltat de americanii de la Gilead, ar fi vindecat 111 de bolnavi dintr-un total de 113, au circulat rapid în toată lumea. Nu doar că cei 111 oameni erau bolnavi, însă toți ar fi fost ventilați într-un spital din Chicago și s-au vindecat miraculos după ce au primit câteva doze injectabile din antiviralul minune.

ADVERTISEMENT

Însuși președintele Donald Trump a început să laude cu orice ocazie remediul minune și lumea visa frumos. Cu toate acestea, așa cum profesorul Alexandru Rafila a avertizat, lumea farmaceutică și cea politică sunt strâns legate, astfel că nu a fost de mirare când cei de la Organizația Mondială a Sănătății au „scăpat” un document ajuns în presă care desființa Remdesivirul.

Cei de la OMS, într-un raport neoficial, considerau rezultatele administrării de Remdesivir unor bolnavi drept neconcludente. A fost momentul în care acțiunile Gilead au avut o scădere considerabilă, însă totul a fost „reparat” după o întâlnire între Donald Trump și CEO-ul companiei, Daniel O’Day. Ulterior, FDA, cel mai important mecanism de monitorizare din SUA, a aprobat folosirea la scară largă a Remdesivir.

ADVERTISEMENT

Cât va costa Remdesivir? Alternativa aspirină, ascunsă publicului larg

Momentan, lumea așteaptă ca Remdesivir să fie folosit la scară largă pentru a trage concluzii, pentru a vedea dacă e folositor sau nu, însă un lucru e cert: specialiștii americani avertizează că un tratament cu Remdesivir, per persoană, ar putea costa 4.500 de dolari. Mai mult, microbiologul român Vania Atudorei e sigur că aspirina poate trata cu succes coronavirusul, însă marile companii farmaceutice țin ascuns acest lucru din motive financiare.

Aspirina costă prea ieftin iar Big Pharma și farmaciile nu fac mare profit cu ea. Iată și calculul: 1 gram de Redemsivir pur costa 3750 $, iar 1 gram de aspirina pura costa 1cent adica 0.01 $”, a explicat profesorul Atudorei.

ADVERTISEMENT