Fotbal intern

Galerie FOTO. Aşa cucerea Steaua în 1987 Supercupa Europei în faţa lui Dinamo Kiev!

Pe 24 februarie 1987, echipa antrenată la acea vreme de Anghel Iordănescu se impunea în Supercupa Europei, învingînd-o pe Dinamo Kiev cu scorul de 1-0....
24.02.2016 | 15:20

Pe 24 februarie 1987, echipa antrenată la acea vreme de Anghel Iordănescu se impunea în Supercupa Europei, învingînd-o pe Dinamo Kiev cu scorul de 1-0.
Cu 9 luni mai devreme, pe 7 mai 1986, formaţia din Ghencea scrisese istorie în Europa de Est, devenind prima echipă din această zonă care cucerea Cupa Campionilor Europeni. În finala de la Sevilla, Steaua s-a impus cu 2-0 după loviturile de departajare în faţa faimoasei FC Barcelona. De cealaltă parte, Dinamo Kiev cîştigase şi ea Cupa Cupelor cu 4 zile mai devreme, depăşind-o clar în finală de Altletico Madrid, scor 3-0.

CLICK SUS PE GALERIA FOTO pentru imagini

Nume tari în cele două trupe

Pe stadionul Louis II din Monaco, Steaua şi Dinamo Kiev promiteau un meci memorabil, pentru că loturile celor două rivale din Est erau extrem de puternice. Numele tari din tabăra adversă erau Blohin, un atacant cu 112 prezenţe la ”naţionala” URSS şi 42 de goluri marcate, Zavarov, care a adunat mai apoi 60 de prezenţe în tricoul lui Juventus, Mihailicenko, care a ajuns puţin mai tîrziu la Sampdoria şi Glasgow Rangers, Kuzneţov, Vasil Raţ, Demianenko sau Belanov.
În tabăra noastră erau aproape toate vedetele care cuceriseră Cupa Campionilor Europeni, cu Iovan, Bumbescu, Belodedici, Tudorel Stoica, Boloni, Majearu, Balint şi Lăcătuş. Lipsea eroul de la Sevilla, Duckadam, a cărui carieră se întrerupsese brusc după problemele provocate de un anevrism la braţul drept. În schimb, venise Hagi, adus de la Sportul, iar acesta avea să devină eroul partidei după o prestaţie foarte bună, încununată cu un gol (min. 44).
Hagi, eroul de la Monaco
Transferul lui Hagi, un jucător foarte promiţător la vremea respectivă, a suscitat o serie de controverse. Steaua cîştigase Cupa Campionilor Europeni printr-un joc fantezist, pasînd repede şi în viteză. Jucătorii săi fuseseră supranumiţi în presă ”viteziştii”, iar modalitatea de a pasa şi de a se deplasa în teren dăduse naştere celebrei ”morişti de pase”, un precursor al faimoasei ”tiki-taka”. Venirea lui Hagi a fost privită cu suspiciune pentru că acesta era un mijlocaş căruia îi plăcea să ţină mingea şi să dribleze, încetinind jocul echipei. Cu toate acestea, Anghel Iordănescu i-a dat credit, iar Hagi nu a rămas dator, marcînd singurul gol al partidei.
Echipele de start:
STEAUA: Dumitru Stângaciu – Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan, Tudorel Stoica, László Bölöni, Gheorghe Hagi –  Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă
Schimbări: Mihail Majearu în locul lui Lăcătuş, Gavrilă Balint în locul lui Hagi
DINAMO KIEV: Viktor Chanov – Volodymyr Bessonov, Vasiliy Rats, Oleg Kuznetsov, Sergei Pavlovich Baltacha – Andriy Bal, Pavel Yakovenko, Alexei Mikhailichenko, Aleksandr Zavarov – Igor Belanov, Oleg Blokhin (antrenor Valeri Lobanovski)