News

Remus Borza, înlocuitorul lui Darius Vâlcov, s-a înscris în PSD. Cum vrea să reformeze partidul premierului Dăncilă

03.06.2019 | 17:00
Remus Borza inlocuitorul lui Darius Valcov sa inscris in PSD Cum vrea sa reformeze partidul premierului Dancila
ADVERTISEMENT

Deputatul Remus Borza a fost desemnat săptămâna trecută consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă pe probleme economice și de fiscalitate. După această mutare, Borza s-a mutat la PSD, după ce a fost ales pe listele ALDE, partid din care a fost exclus în 2017.  El susține că a luat această decizie în semn de solidaritate față de social-democrați și că nu își dorește nicio funcție în cadrul PSD.

Remus Borza, noua „achiziție” a celor de la PSD, după ce a fost numit consilierul Vioricăi Dăncilă

Remus Borza susține că era de așteptat să facă această mutare: „Era firesc, odată ce am acceptat să fiu consilierul onorific, neremunerat al premierului, să încerc să aduc o parte din expertiza mea economică, acumulată în vreo 25 de ani de activitate, să o transfer şi asupra partidului.”

ADVERTISEMENT

„Nu îmi doresc nicio funcţie, nu o să mai candidez pentru un nou mandat de parlamentar, nu vizez nicio funcţie de ministru sau membru al Cabinetului. O fac de o manieră absolut dezinteresată, o fac voluntar, neremunerat, e oarecum un sentiment de solidaritate faţă de un partid care a făcut şi lucruri bune pentru ţară, şi chiar nu merită să fie înfierat cu atâta mânie proletară. E o campanie de demonizare şi ostracizare a partidului pe care eu evident că nu am agreat-o niciodată”, a mai susținut consilierul, care îl va înlocui pe Darius Vâlcov.

Remus Borza s-a înscris în PSD, după ce a fost exclus din ALDE în 2017 *foto: adevarul.ro
Remus Borza s-a înscris în PSD, după ce a fost exclus din ALDE în 2017 *foto: adevarul.ro

Remus Borza a explicat cum vrea să scoată PSD din criză

Borza a afirmat că își dorește să scoată PSD din această situație, folosindu-se de mai multe strategii și proiecte de țară: „PSD are un vot popular, se va vedea şi la moţiunea de cenzură de săptămâna asta, încă are majoritate, trebuie lăsat să guverneze. Sigur, el poate fi dat la o parte prin instrumente democratice – moţiune de cenzură, alegeri anticipate sau alegeri la termen. Până atunci, el trebuie încurajat să livreze politici şi strategii pentru 20 de milioane de români şi nu doar pentru câteva categorii socio-profesionale, el trebuie încurajat să îşi asume ce aşteaptă o naţiune întreagă de vreo 30 de ani – şi anume reforma, inclusiv reforma prin cultivarea meritocraţiei şi nu doar a mediocrităţii, a competenţei, valorii şi integrităţii, dar în primul rând reforma statului şi a marilor sisteme publice – administraţie, învăţământ, sănătate”, a mai spus Remus Borza.

ADVERTISEMENT

Sunt prea multe instituţii hipergonflabile, hiper-remunerate, ar trebui şi aici remunerarea să ţină cont de eficienţă şi de competenţă, ar trebui să mai reducem costurile în sectorul public şi să încurajăm mai mult şi să finanţăm investiţiile. Investiţiile sunt cele care dau sustenabilitate creşterii economice. De asemenea, Guvernul trebuie să manifeste deschidere spre dialog şi conlucrare cu toate mediile economice – cu mediul bancar, cu mediul antreprenorial, trebuie să susţină capitalul românesc, clasa antreprenorială românească, să fie partener al tuturor. Nu avem duşmani, nu avem inamici, cu toţii trebuie să conlucrăm spre binele comun”, a punctat Borza.

Remus Borza s-a înscris în PSD, după ce a fost exclus din ALDE în 2017 *foto: businessmagazin.ro
Remus Borza s-a înscris în PSD, după ce a fost exclus din ALDE în 2017 *foto: businessmagazin.ro

Noul consilier al Vioricăi Dăncilă, despre companiile multinaționale

Remus Borza a susținut că PSD și Guvernul nu sunt împotriva multinaționalelor, dar a ținut să precizeze că toate firmele trebuie să își plătească dările către stat:

ADVERTISEMENT

“Nu suntem inamicii multinaţionalelor, am manifestat deschidere, România este o ţară prietenoasă, care a pus la dispoziţie resurse umane, materiale. (…) Asta trebuie să înţeleagă şi ei, în general toate firmele, că trebuie să îşi plătească şi dările către stat, pentru că din impozitele noastre se finanţează marile sisteme publice. Când o să ne obişnuim să ne plătim dările către stat, atunci vom avea şi drumuri, şi autostrăzi, şi şcoli, şi spitale moderne. România este campioană, indiscutabil, la evaziune fiscală – 16 miliarde de euro anual -, asta înseamnă vreo 15 autostrăzi, ca să dau un exemplu Piteşti – Sibiu, pe unde merge în fiecare săptămână preşedintele ţării, sau 13 autostrăzi pierde România în fiecare an. Asta este marea ameninţare la adresa securităţii economice a României – evaziunea fiscală. Şi aici evident că trebuie să intervin. Trebuie să reformăm şi să informatizăm o instituţie încă anacronică şi ineficientă – ANAF, chiar dacă e într-un progres remarcabil în ceea ce priveşte gradul de colectare, dar cu tot acest efort suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea veniturilor bugetare în PIB. Sunt multe de făcut, important e ca PSD, ca Guvernul să realizeze care sunt aceste priorităţi şi, până în ultimul moment de guvernare, el trebuie să se achite de aceste datorii faţă de ţară”, a afirmat consilierul premierului, pentru Agerpres.