Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a anunțat sâmbătă seară că va candida la alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată „după o matură chibzuință”, iar bărbatul spune că își dorește să ofere României un președinte cinstit, echilibrat și puternic.
„Candidatura mea este o ofertă către societatea românească. Este timpul să avem un președinte al viitorului, care să readucă încrederea între cetățeni și clasa politică”, a declarat Pricopie într-o postare pe Facebook.
Unul dintre aspectele pe care le-a subliniat rectorul SNSPA este legat de numărul semnăturilor necesare pentru a intra în cursa prezidențială. Spre deosebire de alte țări din Uniunea Europeană, România impune un prag foarte ridicat: 200.000 de semnături. Acesta dă exemplul Bulgariei unde, un candidat independent, are nevoie de doar 2.500 de semnături, iar în Austria sunt suficiente doar 6.000 de semnături pentru ca un politician să candideze la președinție.
El consideră că această regulă, impusă în urmă cu două decenii, nu mai este relevantă și că ar trebui reevaluată pentru a respecta spiritul Constituției. Remus Pricopie este de părere că actuala listă de candidați nu contribuie la rezolvarea crizei politice din România.
„Mulți dintre candidații partidelor politice sunt mai puțin populari decât partidele care i-au propus, iar cei care se prezintă drept independenți nu reușesc să aducă acel suflu nou de care România are nevoie. În loc să ne apropiem de o soluție, ne afundăm și mai mult în criză”, a declarat rectorul SNSPA.
Potrivit acestuia, România are nevoie de un președinte care să inspire încredere și să fie capabil să conducă țara într-o direcție clară și stabilă. Rectorul a mai abordat și subiectul influenței externe asupra politicii românești. El a făcut referire la invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu, despre care a spus că nu înseamnă sfârșitul tentativelor Rusiei de a-și impune un om la conducerea țării.
Candidatul la alegerile prezidențiale și-a conturat o viziune clară despre tipul de președinte pe care îl dorește România. Potrivit acestuia, țara noastră are nevoie de un președinte care să apere ferm orientarea euro-atlantică a României, un lider respectat, capabil să discute direct cu marile puteri ale lumii și de un președinte fără acuzații de îmbogățire nejustificată sau traseism politic.
Remus Pricopie spune că un astfel de președinte trebuie să poată interacționa atât cu liderii internaționali, cât și cu muncitorii, tinerii, vârstnicii, profesorii și antreprenorii. Liderul statului ar trebui să fie perceput ca un om al tuturor românilor, nu doar al unei categorii sociale. În finalul mesajului său, rectorul SNSPA și-a exprimat angajamentul ferm față de această candidatură, transmițând că este pregătit să parcurgă un drum dificil pentru a-și atinge obiectivul.