Sport

Remus Răureanu avertizează că agonia ”câinilor” va continua: ”Dacă nu-și schimbă lotul și antrenorul, Dinamo va retrograda la anul!”

Dinamo a câștigat prima manșă din barajul cu Csikszereda, 2-0, și e aproape salvată de la retrogradare. Rămân problemele de lot și a antrenorului Zeljko Kopic
21.05.2024 | 16:00
Remus Raureanu avertizeaza ca agonia cainilor va continua Daca nusi schimba lotul si antrenorul Dinamo va retrograda la anul
Dinamo a câștigat prima manșă din barajul cu Csikszereda, 2-0, și e aproape salvată de la retrogradare. Foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

”Câinii” au scăpat ca prin minune de retrogradarea directă, jocul rezultatelor i-a ajutat să prindă barajul pentru salvare, un baraj în care au pornit bine și acum sunt ca și izbăviți. Am urmărit din tribună meciul pe care Dinamo l-a câștigat cu Csikszereda, 2-0, și am putut astfel să mă conving de unele detalii care sunt mai greu de înțeles de la TV.

Dinamo nu poate să atace cu un antrenor care-și blochează jucătorii ca pe tabla din vestiar!

Roș-albii sunt aproape salvați, acum există pericolul ca după returul cu Miercurea Ciuc să petreacă pentru evitarea retrogradării și să uite cum și de ce au ajuns aici. Adversara din liga a doua a arătat luni seară ca una extrem de slabă, incapabilă să creeze probleme. Chiar și așa, ”câinilor” le-a trebuit mai mult de o repriză ca să dea un gol. De ce?

ADVERTISEMENT

Pentru că echipa pe care Zeljko Kopic o antrenează de peste o jumătate de an nu are niciun plan. Croatul a insistat în prima parte a mandatului său cu sisteme cu 5 fundași. După ce a văzut că nu funcționa a admis greșeala și a trecut la 4-1-4-1. Problema e că nu sunt doar niște cifre înșirate, dinamoviștii chiar așa arată pe teren în tot timpul.

Formația e una rigidă, jucătorii stau pe teren ca pe tabla din vestiar. Dacă în loc de Csikszereda ar fi jucat o echipă din ”D”, și aceea s-ar fi putut apăra la fel de ușor împotriva lui Dinamo! Ciucanii doar au stat cuminți în jumătatea lor și au așteptat. Nu-ți trebuie Nesta și Maldini ca să te aperi în fața unui adversar care nu driblează, nu șutează, nu atacă poarta. Doar pasează încontinuu în lateral, lent, preluare-pasă, preluare-pasă. Prima repriză din partida cu Csikszereda a necesitat litri de cafea, altfel te adormea.

ADVERTISEMENT

Lotul conține multe nume cu care Dinamo s-a păcălit

Dinamo a câștigat până la urmă pentru că are fotbaliști mai buni decât are Miercurea Ciuc. Denis Politic a creat două goluri și a adus salvarea, fiindcă roș-albii se vor salva până la urmă. Dar ce va urma după aceea? Va primi un nou contract Kopic și va continua să bâjbâie fără niște idei clare?

Vor mai rămâne aceiași jucători, unii dintre ei netalentați sau consumați pentru nivelul din prima ligă. Așa, criticat mereu, campionatul românesc e unul în care nu este chiar atât de ușor să joci! Ciprian Marica, Adrian Mutu nu s-au distrat aici după ce au revenit din străinătate.

ADVERTISEMENT

Și atunci, cum s-ar putea descurca De Moura, un jucător de old-boys de care Dinamo și Kopic tot mai trag încontinuu. Luni seară, echipa ataca pe partea dreaptă, a brazilianului, iar el rămăsese în linie cu fundașii centrali. A fost nevoie ca antrenorul să-l oblige să urce și să ajute atacul, așa cum era firesc. Moura nu mai poate, nu mai are energie să alerge până la marginea terenului ca să bată un aut!

Și mai sunt fotbaliști pe care Dinamo nu se poate baza:

  • Amzăr are o energie formidabilă, numai că el e haotic în atac și e o bombă în apărare, oricând poate să greșească decisiv
  • Pavicic a venit cu un CV bun și a jucat bine de la început, după care a lăsat-o mai moale. Există o nemulțumire și în staff legată de croat: ”Ne așteptam la mai mult atunci când l-am adus”
  • Abdallah a avut rare momente excelente, în restul timpului e un OZN, nici vârf, nici extremă, nici agresiv, nici puternic. Cu Csikszereda, africanul a fost implicat în faze care au arătat că el nu are nici măcar coordonarea pe care ar trebui s-o aibă un sportiv profesionist, el se împiedică în picioare
  • Gregorio e golgeterul echipei în acest sezon, cu 7 goluri, dar nici portughezul nu e un atacant de încredere fiindcă nici el nu are calități clare. Oamenii din club sunt lămuriți în privința lui: ”Vârf sigur nu este!”
  • Nu există fundași centrali, luni a fost nevoie să joace Ricardo Grigore, care nu mai fusese titular din august 2023! Patriche, la fel ca Moura, mai poate fi util doar în meciuri caritabile. El are 38 de ani! Homawoo a fost bun de-a lungul sezonului și ar mai fi Velkovski, care nu e clar dacă mai poate fi păstrat
ADVERTISEMENT

Din moment ce Dinamo e foarte aproape de salvarea de la retrogradare, conducerea ar trebui să alcătuiască un plan pentru campionatul următor. Timp mult nu este, din moment ce stagiunea va porni la jumătatea lunii iulie. Tocmai de aceea Andrei Nicolescu și ceilalți ar trebui să se grăbească să reformeze echipa.

Remus Răureanu: ”E mare riscul ca Dinamo să retrogradeze în 2025 dacă nu va exista un plan!”

Cu același antrenor și cu aceiași jucători, ”câinii” se vor ruga și peste un an să se încurce cumva alte echipe și să joace fără răutate UTA, o UTA, pentru ca ei să mai prindă un baraj. Au deja trei baraje salvare-promovare la rând! Nu mai poate fi întâmplător dacă tu ai încontinuu rezultate proaste!

Nu e totul rău la Dinamo. Atmosfera a fost grozavă pe Arena Națională și a fost ca o reclamă pentru acest club care a supraviețuit miraculos. Să ai 31.000 de oameni în tribune la un meci cu un adversar din ”B” e ceva formidabil, este dovada că suporterii sunt averea cea mai mare pe care echipa de acum a moștenit-o din trecutul glorios. Niciunul dintre cei prezenți pe Arena nu a devenit dinamovist fiindcă s-a îndrăgostit de talentul lui De Moura, cu toții au rostogolit prin generații povești cu Dumitrache, cu Răducioiu, cu Claudiu Niculescu, cu Dănciulescu.

În afara FCSB, care e de departe cea mai populară din România, nicio altă formație nu ar mai putea să atragă 31.000 de suporteri pentru o partidă cu Csikszereda. Fanii au contribuit într-o vreme cu bani, au făcut chete, apoi pasiunea lor a atras investitori, sponsori și acum sunt condiții foarte bune la Dinamo. Salariile plătite la zi, unele sume sunt de playoff, nu de retrogradare!, investiții în tehnologie, în materiale pentru antrenamente. Dar mai trebuie să existe și un conducător cu un plan!

ADVERTISEMENT