Sport

INACO pune umărul la renașterea kaiacului românesc: ”Avem nevoie să investim în acest sport care să cultive talentele existente”

Într-un parteneriat cu Federația Română de Kaiac Canoe, Ințiativa pentru Competitivitate (INACO) a pus bazele unui proiect pentru creșterea performanțelor în acest sport, cu ajutorul vital al Fundaţiei Superbet
20.09.2022 | 11:30
INACO pune umarul la renasterea kaiacului romanesc Avem nevoie sa investim in acest sport care sa cultive talentele existente
Într-un parteneriat cu Federația Română de Kaiac Canoe, Ințiativa pentru Competitivitate (INACO) a pus bazele unui proiect pentru creșterea performanțelor în acest sport
ADVERTISEMENT

Conform unui sondaj Eurobarometru, 6 din 10 români nu fac deloc sport. Lipsa de timp și a banilor, dar și lipsa infrastructurii necesare sunt printre cel mai des invocate motive pentru care românii nu practică niciun sport.

Proiecte pentru renașterea kaiacului din România

Activitățile de recreere care presupun mișcare fizică sunt ultimele pe lista de priorități a românilor preocupați de supraviețuire, fiind considerate un lux. Lipsa activității fizice pe termen lung cauzează predispoziție spre obezitate, diabet, boli cardiovasculare, care se reflectă ulterior în costurile pe care statul le are cu serviciile medicale.

ADVERTISEMENT

Practicarea sportului în sine poate genera o transformare în bine în societatea în care trăim, atât din perspectivă economică, dar și socială, prin crearea de comunități care să atragă talente și să promoveze starea de bine fizică și mentală.

În acest context, INACO se implică în creșterea performanțelor sportive ale tinerilor care vor să ducă mai departe tradiția și renumele kaiacului românesc. REKARO – Programul ”Renașterea kaiacului românesc” are drept scop consolidarea bazelor materiale deficitare ale Centrului Național Sportiv de la Bascov, ale cluburilor școlare sportive cu secții de kaiac, pentru a crește apetitul copiilor pentru acest sport de performanță.

ADVERTISEMENT

În paralel, INACO se ocupă de asigurarea condițiilor de educație pentru juniorii din loturile naționale, introducerea noilor tehnologii în kaiac, evaluarea și antrenamentul mental al sportivilor de perspectivă cu specialiști de profil care să contribuie la succesul pe termen lung al generațiilor tinere.

Fundația Superbet, sponsor principal al programului

Principalul partener care se alătură în susținerea programului ”Renașterea kaiacului românesc” este Fundația Superbet, care susține timp de un an și jumătate parteneriatul INACO cu SportPSY. Planurile INACO vizează următorul nivel pentru sportivii din cadrul Federației Române de Kaiac Canoe: furnizarea de specialiști care să se ocupe de antrenamentul mental al sportivilor de performanță.

ADVERTISEMENT

”Susținem Federația Română de Kaiac-Canoe în demersul său de a crește și de a forma noi generații de sportivi de performanță. Dorința noastră comună este să readucem kaiacul românesc în elita kaiacului mondial și de a vedea din nou tricolorul fluturând pe podiumul Jocurilor Olimpice din 2024”, a afirmat Tiberiu Simulescu, director general SportPsy1.

”Rezultatele sportive de excepție ale unei țări rămân pentru totdeauna în istoria ei. Este motivul pentru care Fundația Superbet se implică în construirea unei noi generații puternice de tineri sportivi, care doresc să facă performanță.

ADVERTISEMENT

Atingându-și propriile obiective, ei vor reuși implicit să reașeze România în rândul țărilor campioane. Cu acest gând am ales să devenim sponsor principal al programului ‘Renașterea kaiacului românesc’”, a precizat și Augusta Dragic, președinte al Fundației Superbet.

Acest proiect vine la scurt timp după ce Cătălin Chirilă a readus în atenția lumii acest sport. El a cucerit o medalie de aur și una de argint la Campionatele Mondiale din Canada. La scurt timp după această performanță istorică, sportivul din Tulcea a luat două medalii, dintre care una de aur, și la Europenele de la Munchen.

Hypermarketurile CORA, ajutor pentru sportivi

Principala țintă a Ințiativei pentru Competitivitate este refacerea bazelor sportive. ”Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Sanda Toma, Agafia Constantin, Tecla Marinescu, Ion Bîrlădeanu sunt nume de referință ale kaiacului românesc. Dacă vrem ca ele să nu devină singulare, avem nevoie să investim în acest sport care să cultive talentele existente deja.

Bazele sportive actuale sunt însă la limita precarității, iar sportivii și antrenorii lor fac eforturi uriașe pentru a menține la standarde decente acest sport cu tradiție care, de atâtea ori, ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem români”, a declarat Andreea Paul, fondatoare și președintă INACO.

În demersul de reabilitare a bazei sportive de la Bascov, INACO a atras sponsori preocupați de îmbunătățirea condițiilor în care se antrenează viitorii campioni de kaiac-canoe. Rețeaua hypermarketurilor CORA își oferă sprijinul prin donarea de articole de obiecte și produse de igienă și articole de lenjerie pentru confortul sportivilor care își fac antrenamentele la CNS Bascov.

”Ne face plăcere să le fim alături sportivilor din Complexul Național Bascov-Budeasa prin parteneriatul cu INACO. Programul REKARO este despre renaștere, despre restartul necesar în toate domeniile, proces la care ne dorim să participăm, de câte ori avem ocazia, prin propriul nostru program, #Bine din inimă.

Este așadar un pas mic, dar din inimă, de la Cora, și, sper, un pas mare pentru echipa Complexului Sportiv Național Bascov – Budeasa. Susținem performanța în toate domeniile, mai ales în sport, și le dorim kaiaciștilor și canoiștilor să aibă rezultate pe măsura efortului lor”, a spus Camelia Popescu, Director PR & PA Cora România.

Au început renovările la baza sportivă de la Bascov

De asemenea, în parteneriat cu Federația Română de Kaiac Canoe, INACO a achiziționat bărci de kaiac pentru cadeții mici (12-14 ani) cu sprijinul companiilor Grampet Group, Fibercon Components și din resurse proprii, și a livrat 300 de litri de vopsea în culorile tricolorului, oferite de Graphtec Constanța, pentru a moderniza tribunele.

Pe 12 septembrie au început lucrările de remediere, curățare, spălare și vopsire a tribunelor, astfel încât la următoarea competiție națională, baza sportivă să arate la standarde competiționale decente, așa cum merită antrenorii, instructorii și copiii din toată țara care vin la Bascov.

”Federația Română de Kaiac Canoe este în permanență conectată la tendințele mondiale în pregătirea sportivilor. Vrem să ținem ‘strocul’ (ritmul) cu ce se întâmplă pe plan mondial. Metodele de pregătire sunt din ce în ce mai sofisticate.

Dacă acum 10 ani, antrenorul era implicat aproape în totalitate în pregătirea sportivilor, acest lucru este imposibil de realizat în prezent. Echipa tehnică trebuie să includă medici specialiști în sport, psihologi, preparatori fizici, biochimiști, kinetoterapeuti și alții.

Schimbarea în permanență a distanțelor de concurs a determinat o specializare foarte strictă pe zonele de antrenament. Acesta implică o atenție specială pentru a găsi soluții optime de pregătire pentru calitățile fiecărui sportiv, pentru a obține rezultatele cele mai bune.

Acest lucru este posibil numai dacă putem identifica și lucra cu specialiștii cei mai potriviți în disciplinele noastre”, este de părere Ioan Bîrlădeanu, președintele FRKC.

 

ADVERTISEMENT