News

Renate Weber: “Din momentul în care ai scos posibilitatea testării, asta înseamnă, într-adevăr, discriminare”

Avocatul Poporului, Renate Weber, afirmă că impunerea unor interdicții pentru persoanele nevaccinare constituie o discriminare.
04.10.2021 | 12:37
Renate Weber Din momentul in care ai scos posibilitatea testarii asta inseamna intradevar discriminare
ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, duminică seara, la Antena 3 că măsura  eliminării testelor, care  reprezenta menținerea libertăților neîngrădite pentru nevaccinați,  este una discriminatorie. Mai mult, Avocatul Poporului a mai afirmat că certificatul verde nu mai există în România, situație ce ne  face să  fim unici în Uniunea Europeană.

De asemenea, Renate Weber a mai precizat că Instituția Avocatului Poporului a atras atenția, încă de la debutul pandemiei COVID, asupra faptului că măsurile instituite în vederea prevenirii răspândirii virusului, încalcă flagrant drepturile omului sub pretextul protejării lui. De altfel, cu doar câteva zile în urmă, Avocatul Poporului a intervenit în scandalul certificatului obligatoriu pentru medici, atrăgând atenția asupra faptului că instituirea unei astfel de măsuri ar fi  discriminatorie și neconstituțională.

ADVERTISEMENT

Astfel, noile reglementări anti-COVID, adoptate recent de autorități pe fondul creșterii ratei de incidență la nivelul întregii țări, constituie o îngrădire a  drepturilor persoanelor nevaccinate și le interzice accesul la o viață normală. Renate  Weber a declarat că eliminarea posibilității ca nevaccinații să dovedească, prin testare, faptul că nu sunt infectați, este o măsură discriminatorie.

Renate Weber: “Certificatul verde, practic, în România nu mai există”

Cel mai evident lucru care, iarăși, ne face unicat în toată Uniunea Europeană este faptul că certificatul verde, practic, în România nu mai există“, susține Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

Din momentul în care ai scos posibilitatea testării, asta înseanmă într-adevăr discriminare, că până la acest moment, câtă vreme lumea se putea testa, aveai de ales între cele trei opțiuni. De aia și-au bătut capul atâta în Parlamentul European, de aia au negociat cu toate statele membre și ăsta este certificatul verde european. Cum numai în România el nu mai este în ordine? Așa cum internările alea obligatorii numai la noi au fost… Este incredibil că la un an și opt luni de când s-a declanșat pandemia asta noi continuăm să avem poziții care ne singularizează în ansamblul statelor Uniunii Europene“, a mai spus Renate Weber.

Pe 30 septembrie, premierul Florin Cîțu a anunțat  că în localitățile cu o rată de infectare Covid peste 6 la mia de locuitori restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală. ”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”, a precizat premierul Cîțu.

ADVERTISEMENT

La rândul său, șeful Comitetului Național pentru Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat de ce autoritățile au recurs  la instituirea carantinei de noapte și a celei de weekend doar pentru nevaccinați, în condițiile în care certificatul COVID se eliberează inclusiv celor cu test  negativ sau celor  trecuți prin boală: “Nu toată lumea are un test făcut în urmă cu 48 și 72 de ore, ca să poată ieși din casă. Mai mult, nu toată lumea își face test din trei în trei zile, ca să poată ieși din casă“, a explicat medicul Gheorghiță.

Pe 30 septembrie, potrivit Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a aprobat Hotărârea numărul 76,  se preciza că este permis accesul la activități  organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1000 de locuitori, este permis accesul doar pentru  persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

ADVERTISEMENT

Nu este nevoie să ai făcută și doza trei a vaccinului

Certificatul digital de vaccinare poate fi eliberat şi  celor care nu au făcută și doza a treia de vaccin anti-COVID. De altfel, în România, doza a treia de vaccin anti-COVID nu este o condiţie obligatorie de schemă completă de vaccinare.

Pentru a stimula vaccinarea anti-COVID, autoritățile din România au  hotărât organizarea unei Loterii a Vaccinării, ce acordă 1.139 de premii, în valoare totală de 15.000.000 lei. Cele mai mari premii sunt cele două, de  la finalul Loteriei Programului Național de Vaccinare, în valoare de 500 000 lei, respectiv 1 000 000lei.

Practic, fiecare român vaccinat cu schema completă anti-COVID, și înscris la Loteria Vaccinării,  va avea patru șanse de câștig: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei, adică premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

ADVERTISEMENT