News

Renate Weber, la un pas de demitere. Comisiile juridice ale Parlamentului propun revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

Renate Weber este la un pas de demitere. Comisiile juridice din Parlament s-au decis să propună revocarea din funcţie a Avocatului Poporului.
25.05.2021 | 17:37
Renate Weber, la un pas de demitere. Comisiile juridice ale Parlamentului propun revocarea din funcţie a Avocatului Poporului
Renate Weber, la un pas de demitere. Comisiile juridice ale Parlamentului propun revocarea din funcţie a Avocatului PoporuluiSursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de deputatul USR Plus Andrei Lupu, membru al Comisiilor Juridice. Acesta a explicat și care sunt motivele pentru care se dorește demiterea Avocatului Poporului.

Renate Weber a fost numită în funcție în 2019. Potrivit Constituției, madatul este de cinci ani. Acesta poate înceta înainte de termen doar în anumite condiții.

Renate Weber, la un pas de demitere. Comisiile juridice ale Parlamentului propun revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

„Avocatul Poporului trebuie demis! Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât astăzi să propună plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului revocarea din funcție a Avocatului Poporului,” a anunțat pe  Facebook Andrei Lupu.

ADVERTISEMENT

Deputatul a amintit acțiunile lui Renate Weber din ultimul an, precizând că sunt cele care au atras o astfel de decizie: „Renate Weber trebuie să plece după ce în ultimul an a îngreunat combaterea pandemiei COVID-19 și a declanșat mecanismul național privind prevenirea torturii, ce a dus la punerea sub monitorizare a mai multor spitale și centre de carantinare de pe întregul teritoriu național”.

„Tot ea și-a folosit funcția în interes personal în încercarea de a-și păstra pensia specială prin contestarea la CCR a legislației de eliminare a unor astfel de pensii”, a explicat acesta.

ADVERTISEMENT

„Actualul Avocat al Poporului a pus la îndoială măsuri luate de autoritățile statului fără să se consulte cu instituțiile acuzate sau blamate, lucru care a dus la confuzie în rândul populației. Și nu în ultimul rând, Renate Weber trebuie să plece pentru că a întreprins acțiuni de îngreunare a combaterii corupției, în loc să se remarce prin acțiuni care să apere drepturile şi libertăţile românilor”, a adăugat.

O solicitare pentru convocarea Comisiilor juridice cu privire la revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost depusă de PNL la data de 22 iunie 2020. S-a explicat că acesta și-a depăşit competenţele legale, prin acțiunile sale.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi demis Avocatul Poporului

Avocatul Poporului are, de la numirea în funcție, un mandat de cinci ani. Potrivit legii de organizare şi funcţionare a instituției, poate înceta în unele cazuri deosebite.

Mandatul poate înceta înainte de termen prin demisie, în cazul incompatibilității cu alte funcții publice sau private, prin revocare din funcție sau din cauza imposibilității de a-şi îndeplini atribuţiile pe o perioadă mai lungă de 90 de zile.

ADVERTISEMENT

Ultima variantă poate fi constatată prin examen medical de specialitate sau în caz de deces.

Raportul comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului stă la baza demiterii Avocatului Poporului pentru încălcarea Constituției. Birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului vor propune revocarea din funcție, aceasta fiind votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri