News

Renault dă afară 15.000 de oameni din cauza pandemiei de coronavirus. Ce planuri are pentru România. Reacția premierului Ludovic Orban

29.05.2020 | 14:26
Renault da afara 15000 de oameni din cauza pandemiei de coronavirus Ce planuri are pentru Romania Reactia premierului Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Compania franceză de autoturisme Renault dă afară 15.000 de oameni din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.


UPDATE, 29 mai, ora 14:26 / Premierul Ludovic Orban spune că problemele care au existat la Grupul Renault nu sunt provocate de activitatea din România, precizând că aceasta este una extrem de profitabilă, bine organizată şi care avantajează grupul în ansamblul său.

ADVERTISEMENT

”Este o decizie a managementului companiei. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca şi Guvern, avem o colaborare foarte apropiată cu managementul din România al Grupului Dacia-Renault, practic Grupul Renault în România are atât partea de proiectare, peste 2.000 de ingineri care lucrează în proiectare, are partea de testare, de verificare care este unică şi care funcţionează în România la Titu şi de asemenea avem partea de producţia care funcţionează la Mioveni.

În toate discuţiile pe care le-am avut cu managementul companiei din România, nu am tras nicio concluzie prin care să existe vreo decizie la nivelul managementului companiei din România privitor la restrângerea unor activităţi sau la intenţia de a face concedieri.

ADVERTISEMENT

Totul depinde de piaţă, de comenzile existente, dar în România Grupul Renault are o activitate extrem de profitabilă, o activitate benefică şi este o activitate care din punctul nostru de vedere trebuie să continue.

Se ştie că deciziile care au fost luate sau ce se hotărăşte la nivelul Grupului e la nivelul Grupului Renault ca urmare a unei perioade în care au existat anumite probleme, dar convingerea mea e că problemele care au existat nu sunt provocate de activitatea din România”, a spus Orban, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Renault dă afară 15.000 de oameni din cauza pandemiei de coronavirus

Conform BBC, firma Renault a înregistrat pierderi foarte mari din cauza pandemiei de coronavirus și a luat decizia de a da afară 15.000 de oameni de la fabricile din întreaga lume.

Planul francezilor este de a reducere costurilor cu două miliarde de euro. ”Acest plan este esențial”, a declarat directorul executiv Clotilde Delbos, care a anunțat reduceri ale producției pentru a se concentra pe modele de mașini mai profitabile.

ADVERTISEMENT

Renault, companie la care statul francez deține 15% din acțiuni, a anunțat că aproximativ 4.600 de locuri de muncă vor fi închide în Franța și a precizat că a început discuțiile cu sindicatele.

Renault pregătește înghețarea planurilor de extindere în România

Compania reduce costurile prin reducerea numărului de subcontractanți în anumite domenii, reducerea numărului de componente pe care le folosește, înghețarea planurilor de extindere în România și Maroc și reducerea producției de cutii de viteze la nivel mondial.

Firma franceză intenționează să-și reducă capacitatea de producție globală la 3,3 milioane de vehicule în 2024, de la 4 milioane în prezent, concentrându-se pe domenii precum autoutilitare mici sau mașini electrice.

Renault, care deține mai mult de 4% din piața mondială a autoturismelor, a spus că planurile ar afecta aproximativ 10% din forța de muncă globală de 179.000 de oameni și ar costa până la 1,2 miliarde de euro.

Vânzările Renault au scăzut cu 3% anul trecut, iar numărul de vehicule vândute în primele trei luni ale anului 2020 a scăzut cu 25%, înainte de a scădea dramatic în aprilie. În prezent, firma discută cu guvernul francez cu privire la un pachet de împrumuturi de urgență de 5 miliarde de euro.

Președintele Emmanuel Macron a spus că Renault ar trebui să păstreze muncitorii și producția în țară. Guvernul francez a promis, de asemenea, 8 miliarde de euro în fonduri de salvare mai largi care vizează restructurarea industriei auto din țară.

ADVERTISEMENT