News

Noi discuții despre pensii în coaliție. Se propune creșterea vârstei de pensionare. Update

În coaliția de guvernare au avut loc noi dezbateri privind pensiile românilor, dar nu s-a ajuns la o hotărâre comună. Liberalii și-ar dori majorarea vârstei de pensionare, însă PSD s-ar opune.
01.02.2022 | 22:00
Noi discutii despre pensii in coalitie Se propune cresterea varstei de pensionare Update
ADVERTISEMENT
01-02-2022
22:41

PNL și PSD nu au ajuns la o concluzie privind pensiile

Potrivit unor surse Antena 3, coaliția de guvernare nu a luat marți seară nicio decizie referitoare la creșterea vârstei de pensionare sau majorarea pensiilor. Miercuri, 2 februarie, s-ar putea relua discuțiile în acest sens.

Liberalii ar fi cerut încetarea dezbaterilor pe procentul de 9,4% din PIB pentru pensii. Social-democrații, însă, au transmis că nu se poate, deoarece există un angajament destul de clar pentru majorarea pensiilor și soluționarea inechităților din sistem. 

01-02-2022
13:45

O nouă ședință în coaliție despre pensii. Ce vor liberalii și ce vor social-democrații

Membrii coaliției de guvernare se vor întruni marți seară, într-o ședință, la ora 18:00, unde vor discuta din nou despre pensii. Potrivit unor surse Libertatea, PNL vrea să propună creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, dar și interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Dacă și PSD și UDMR vor fi de acord, atunci s-ar putea ca proiectul să fie adoptat.

Însă, în urmă cu trei luni, PSD nu era de acord cu majorarea vârstei de pensionare. Ministrul muncii, Marius Budăi, declara că atât timp cât el va fi în funcție nu va permite un astfel de lucru.

”Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, spunea Marius Budăi.

De altfel, mai sunt voci politice care spun că social-democrații vor creșterea pensiilor, dar printr-o renegociere a PNRR, cu oficialii de la Bruxelles. Este la mijloc o problemă, deoarece s-a negociat, deja,  9,4% din PIB pentru pensiile actuale.

Florin Cîțu, președintele PNL, a vorbit marți, 1 februarie, despre posibilitatea ca România să renegocieze cu Comisia Europeană plafonul de 9,4 din PIB pentru pensii și modul în care acestea au evoluat în ultimii ani.

Președintele PNL a explicat că partidul pe care îl conduce se află în spatele cele mai importante creșteri de pensii din istorie, aceasta având loc în anul 2020.

ADVERTISEMENT

În ceea e privește subiectul renegocierii PNRR, Cîțu a explicat că în acest moment se poartă doar discuții politice pe acest subiect. De asemenea, el a cerut ca cei care au adus acest subiect în spațiul public ar trebui să se adreseze Comisie Europene și să obțină aprobările necesare, notează Digi24.

“În ceea ce priveşte renegocierea, iarăşi, ar trebui să nu mai fie vorbe, să fie fapte. Cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi bineînţeles, toţi, după aceea, vom fi de acord”, a declarat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

În plus, el a mai explicat că atunci când s-a aflat la conducerea guvernului și s-a aflat într-o situație similară a negociat cu reprezentații Comisie Europene.

“Eu, când am avut nevoie să merg la Bruxelles, să renegociez lucruri pentru PNRR anul trecut, m-am urcat în avion şi am plecat la Bruxelles. Aşa se fac lucrurile, mergi acolo, vii înapoi cu decizia şi apoi o discutăm”, a adăugat fostul premier.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă plafonul stabilit prin PNRR este suficient, Cîțu a explicat că depinde de nivelul PIB-ului și că scopul guvernanților ar trebui să fie acela de a crește nivelul economiei naționale.

“De asta suntem la guvernare, să creştem PIB-ul şi nu să-l menţinem. S-a putut anul trecut să depăşim creşterea economică estimată, eu aş vedea toate premisele să depăşim. Anul acesta o scădere a estimărilor de PIB eu aş lua-o ca neîndeplinire a actului de guvernare. Deci trebuie să fim mai ambiţioşi, să avem o creştere economică mai mare”, a adăugat Cîțu.

ADVERTISEMENT

Prioritatea guvernanților ar trebui să fie următoarele jaloane din PNRR

În declarațiile sale, Florin a făcut trimitere și la Marius Budăi, ministrul muncii, cel care a avansat tema renegocierii acestui aspect din PNRR în spațiul public în ultimele luni.

Fostul premier a explicat că în perioada următoare urmează două jaloane importante din PNRR care țin de Ministerul Muncii: legea salarizării și Pilonul II de pensii. El a mai adăugat că pe aceste teme este foarte mult de muncă.

Renegocierea PNRR, controversa ultimelor zile

În ultimele luni, Marius Budăi, ministrul muncii, a explicat în repetate rânduri că este de părere că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii este mult prea mic și că și-ar dori renegocierea acestuia.

Budăi este de părere că acest plafon este insuficient, atât în raport cu necesarul național pentru rezolvarea inechităților, de 11,7%, dar și cu media europeană  de 13% a cheltuielilor pentru pensii.

Într-o intervenție televizată, Budăi a explicat că a pus această problemă pe masa coaliției și că premierul Nicolae Ciucă este de acord cu un astfel de demers.

“Ne gândim să ridicăm nivelul de trai al cetățenilor români. Sau cel puțin așa trebuie să facă un guvern responsabil. În PNRR este trecut acel procent de 9,4. În primul rând trebuie o renegociere cu Comisia Europeană”, a declarat Budăi.

ADVERTISEMENT