News

Renovarea celebrului Big Ben din Londra, aproape de final. Clopotele ceasului se vor auzi din nou după 5 ani

Lucrările de renovare la celebrul Big Ben se apropie cu pași mari de final. În curând, clopotele atracției turistice din Capitala Angliei se vor auzi din nou.
22.05.2022 | 17:35
Renovarea celebrului Big Ben din Londra aproape de final Clopotele ceasului se vor auzi din nou dupa 5 ani
Clopotele celebrului Big Ben din Londra se vor auzi din nou. Lucrările de renovare, aproape încheiate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu mai bine de 5 ani, autoritățile de la Londra au demarat lucrările de renovare a celebrului ceas Big Ben, care atrage anual milioane de turiști. Restaurarea se apropie de final.

Clopotele celebrului Big Ben din Londra se vor auzi din nou. Lucrările de renovare, aproape încheiate

În curând, Big Ben va da din nou ora exactă în Regatul Unit. Conform presei din insulă, restaurarea celebrului ceas, în valoare de 80 de milioane de lire sterline, este aproape finalizată.

ADVERTISEMENT

Autoritățile londoneze spuneau, în aprilie 2017, că toate costurile de restaurare se vor ridica la circa 30 milioane de lire. Lucrările de reparație au cuprins inclusiv renovarea mecanismului ceasului, care cântărește aproape 14 tone.

Între timp, costurile au fost mult mai mari. Conform Sky News, restaurarea de 5 ani a turnului Elizabeth al Parlamentului Britanic a depășit bugetul cu 51 de milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Lucrările din toată această jumătate de deceniu au presupus utilizarea unor schele ample și a peste 500 de muncitori.

În total, 700 de piese au fost înlocuite la ceas, toate sculptate la fața locului. De asemenea, crăpăturile din zid au fost reparate, scurgerile au fost stopate, iar efectele eroziunii și ale ruginii au fost reparate.

ADVERTISEMENT

În plus, cadranele emblematice ale ceasului au fost readuse la culoarea lor originală, albastru prusac. S-a luat decizie după ce experții au descoperit nuanța sub straturi de vopsea neagră, scrie sursa citată.

De asemenea, luminile din spatele cadranului ceasului, alimentate cândva cu gaz, au fost schimbate cu LED-uri eficiente energetic.

ADVERTISEMENT

A mai fost redecorat interiorul clădirii, iar un ascensor și o toaletă au fost instalate în locație.

”Această construcție este o parte prețioasă a patrimoniului britanic și poate chiar a patrimoniului mondial. De un secol și jumătate sau mai mult, de când sună, a fost un simbol al stabilității.

Și cred că a devenit un simbol al democrației parlamentare din Marea Britanie. Le datorăm strămoșilor noștri victorieni care au creat acest loc uimitor să îl readucem în cele mai bune condiții și să îl facem potrivit pentru secolul XXI”, spune Matthew Hamlyn, președintele Consiliului de administrație al proiectului Elizabeth Tower.

Lucrările de renovare la celebrul Big Ben au debutat în 2017 și erau preconizate a dura 3 ani

În aprilie 2017, autoritățile de la Londra au anunțat începerea lucrărilor de renovare la celebrul ceas Big Ben.

”Lucrările de renovare vor dura 3 ani, timp în care vor fi reparate mai multe elemente ale turnului”, spunea, pe 9 aprilie, Adam Watrobski, arhitectul proiectului.

Big Ben este cel mai cunoscut ceas din lume, fiind parte din Palatul Westminster, Londra. Numele oficial al turnului este Elizabeth Tower, dar întreaga suflare de pe Glob îl cunoaște mai degrabă sub titulatura de Big Ben.

Lucrările la Turnul Elizabeth au fost finalizate în anul 1858 și a avut aniversarea a 150 de ani în anul 2009.

ADVERTISEMENT