News

Reparații pentru victimele mineriadei din iunie 1990. Plata se va face sub forma unei indemnizații viagere

Un proiect de lege prevede acordarea unei indemnizații lunare pentru persoanele persecutate în timpul mineriadei din iunie 1990 și pentru urmașii celor care au murit atunci.
19.10.2022 | 18:00
Reparatii pentru victimele mineriadei din iunie 1990 Plata se va face sub forma unei indemnizatii viagere
Mineriada din 13-15 iunie 1990 s-a soldat cu patru morți și circa 1.400 de persoane maltratate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect de lege prin care se instituie un sistem de despăgubire a victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, sub forma unei indemnizații lunare care urmează să fie acordată pentru aproape 1.000 de persoane. Proiectul reprezintă implementarea unei decizii prin care România a fost condamnată la CEDO.

Despăgubirea victimelor mineriadelor, impusă de către CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în anul 2014, că justiția română trebuie să continue cercetările în dosarul mineriadei, care fusese închis de procurori pe motiv că faptele s-au prescris. CEDO a decis că există indicii serioase că evenimentele din iunie 1990 reprezintă crime împotriva umanității, care sunt imprescriptibile.

ADVERTISEMENT

Statul trebuie să îşi îndeplinească obligaţia pe care i-o impune dreptul internaţional şi să îi să aducă în faţa justiţiei pe responsabilii pentru atacul general şi sistematic lansat împotriva populaţiei civile române, în special pe cei care au săvârşit această crimă în exerciţiul unor funcţii civile sau militare de conducere”, se spunea în sentința pronunțată în 17 septembrie 2014 în cauza Mocanu şi alţii împotriva României.

Pe lângă obligarea statului român la continuarea anchetei, CEDO a mai dispus și compensarea victimelor, obligație pe care nu a respectat-o nici până astăzi. „Statul pârât trebuie să instituie un mecanism de despăgubire eficient, destinat să repare prejudiciile suferite de victime şi familiile respective ale acestora din cauza încălcărilor în masă ale unor drepturi ale omului, care au avut loc în cursul perioadei de tranziţie, ţinând seama de numeroasele cereri pendinte în faţa Curţii şi de numărul considerabil al altor victime ale încălcărilor în cauză”, statua CEDO.

ADVERTISEMENT

Cuantumul indemnizației ar putea trece de 6.000 de lei pe lună

Proiectul de lege al lui Florin Roman vine să rezolve această problemă, dar pentru mulți dintre cei care ar fi fost întreptățiți la despăgubiri este deja prea târziu. În dosarul mineriadei intrumentat de Parchetul Militar de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, 1388 de persoane s-au constituit ca părți vătămate, însă circa 600 au murit între timp, potrivit deputatului liberal.

Inițiativa legislativă instituie patru categorii distincte de potențiali beneficiari:

a) urmaşi ai persoanelor care au decedat în timpul mineriadei de la Bucureşti din 13-15 iunie 1990;
b) persoane care au fost rănite în timpul mineriadei de la Bucureşti din 13-15 iunie 1990;
c) persoană care fost arestată ca urmare a participării la acţiunile din timpul mineriadei de la Bucureşti din 13-15 iunie 1990;
d) persoana care au fost reţinute că urmare a participării la acţiunile din timpul mineriadei de la Bucureşti din 13-15 iunie 1990.

ADVERTISEMENT

Acestor persoane li se va acorda „o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce vor fi aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, echivalentă cu un coeficient de 1,10.” De exemplu, câștigul salarial mediu brut după care s-a aprobat bugetul pe acest an este de 6.095 lei, ceea ce înseamnă că indemnizația ar fi de 6.704 lei, sumă care nu se impozitează și nu afectează acordarea altor drepturi. În plus, persoanele eligibile vor beneficia de medicamente și tratamente medicale gratuite.

Proiectul de act normativ stabilește și documentele care trebuie să le conțină dosarul de cerere de acordare a indemnizației pentru fiecare din cele patru categorii. Dosarele ar urma să fie analizate de o comisie specială care va funcționa în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

ADVERTISEMENT

De indemnizația viageră nu vor putea beneficia persoanele care au fost despăgubite deja de statul român ca urmare a unor acțiuni în instanța de judecată; persoanele care au făcut parte din aparatul de represiune, securitate şi poliţie sau au desfăşurat activităţi de poliţie politică şi cei care au făcut parte din CFSN – Consiliul Frontului Salvării Naţionale; cei care au făcut deținut funcții de conducere în cadrul PCR sau foștii colaboratori ai securității.

ADVERTISEMENT